Skarsgårds drömgage: 8 miljoner

Stellan sätter nytt rekord med "Exorcisten"-filmen

FILM

8 miljoner kronor.

Så mycket får Stellan Skarsgård för huvudrollen i "Exorcist: The beginning".

Hans största gage någonsin för en film.

Foto: Morgan Creek/Columbia Pictures
Stellan Skarsgård och Gabriel Mann i "Exorcisten: The beginning".

Just nu spelas de sista delarna av kommande "Exorcisten-filmen" in i Rom.

Innan dess var Stellan Skarsgård och de andra i Marocko, där inspelningen startade i november. Paul Schrader regisserar filmen som ska vara klar för USA-premiär i sommar. Till Sverige kommer den 12 september.

Får 900 000 dollar

Och Stellan Skarsgård får 900 000 dollar, erfar Aftonbladet. Det mesta han någonsing fått för en film. Rollen är prästen fader Lankester Merrin. Samma figur som Max von Sydow gjorde i första Exorcisten-filmen.

- Men figurerna behöver inte se likadana ut, sa Stellan Skarsgård i höstas inför filmen. Lustigt nog är jag äldre nu än vad Max var när han gjorde rollen. Trots att den nya ska utspela sig när han är yngre.

Missionär i Afrika

Intrigen bygger på händelser som nämns i William Peter Blattys roman "Exorcisten". Lankester Merrin är missionär i Afrika vid en utgrävning och hjälper en pojke som blir besatt av djävulen, demonen Pazuzu.

- För att vara en stor Hollywoodfilm är det ett mycket bra manus. Det är action och effekter och djävlar, men också bra skrivna människor.

Ett starkt skäl för Stellan Skarsgård att välja rollen var att filmen skulle regisseras av Paul Schrader, som bland annat skrev manus till "Taxi driver" och "Tjuren från Bronx", men som också har regisserat "American gigolo" och "Ont blod".

Stellan Skarsgård är på fillmhistorisk mark i Rom. I Cinecittà gjordes nyligen "Gangs of New York", men innan dess var det Fellinis hemmaplan och även filmer som "1900" och "Ben Hur" spelades in här.

Jens Peterson