"Sexscener är en del av mitt arbete"

Cameron Diaz om att spela kär i sin kompis

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
EN AV DE STÖRSTA Cameron Diaz tjänar i vanliga fall minst 20 miljoner dollar per film. Men i "Gangs of New York" spelar hon för en bråkdel av den summan - bara för att få möjlighet att jobba med regissören Martin Scorsese.
FILM

NEW YORK

Hon är tillsammans med Julia Roberts den enda Hollywood-kvinnan i "20 miljoner-dollar-klubben".

Men rollen i "Gangs of New York" tog hon för en struntsumma.

- Jag hade varit nöjd bara med att få provspela inför Scorsese, säger Cameron Diaz till Aftonbladet.

- Det var en lång kö med skådespelerskor som ville ha rollen. När det blev min tur hoppade jag på ett plan hit till New York och provspelade mot Leo (DiCaprio). Jag tänkte "jag kommer inte att få rollen, men jag kommer att få träffa Martin Scorsese, yeah!".

Cameron Diaz fick inte bara rollen, hon kan i natt också vinna en Golden Globe för "bästa kvinnliga biroll" i konkurrens med bland andra Meryl Streep och Susan Sarandon.

Inte dåligt för en fotomodell som började sin karriär som halvtidsdansös på gymnasieskolans fotbollsmatcher och som fick sitt stora genombrott som drömtjejen i "Den där Mary".

"Vill ha omedelbar utdelning"

- Jag vet inte hur jag får roller, egentligen. Jag läser aldrig manus självmant, och jag står inte ut med att vänta flera år inför inspelningar. Jag vill ha omedelbar utdelning. Det är min manager som säger åt mig att "det här MÅSTE du läsa". Så var det med "I huvudet på John Malkovich" och så var det med "Gangs".

Managern har också lyckats få upp hennes gage till 20 miljoner dollar för den kommande filmen om "Charlies änglar", en summa tidigare endast Julia Roberts bland USA:s kvinnliga filmstjärnor uppnått.

- Tvåan tog jag för att Drew (Barrymoore) ringde upp och sa "vi kommer att ha så kuuuuul, du måste!" Jag sa: "okeeeeeej".

Var det konstigt att spela in sexscener med din kompis DiCaprio?

- Underligt nog inte. Eftersom vi redan kände varandra blev det lättare, det var tryggt och tillitsfullt.

"De vet inte vad ömhet är"

- Sexscener är vårt jobb, men ibland kan det vara jobbigt ändå, inte speciellt fräscht. Men här var det som att vara med sin kompis på en mission. Dessutom är det inte sexuella scener i första hand. Våra karaktärer är passionerade, men produkter av sin tid och miljö. De vet inte vad ömhet är, de har aldrig upplevt det.

Hur var Daniel Day-Lewis?

- Det var en ära att få vara med, det han gör är otroligt. Det fanns inget kvar av honom själv, han var verkligen Bill the Butcher. Jag beundrar honom så mycket.

Och Leo?

- Jag har alltid gillat hans arbete, han är otrolig. Men han har ett annat sätt att arbeta än Daniel. Han är väldigt intensiv och fokuserad, men mycket "lösare", allt han gör verkar så lätt.

Du lärde dig konsten att vara ficktjuv. Kan du sno min plånbok?

- Det var ett tag sedan nu, men, ja, kanske, om du befinner dig i en folkmassa. Det handlar om konsten att distrahera, påstår Cameron Diaz, ler och spärrar upp de stora blå ögonen.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM