”Chicago” vann stort

Musikalfilmen kammade hem tre priser på Golden Globe-galan i natt

FILM

”Chicago” blev med tre priser den största vinnaren i filmklassen vid nattens Golden Globe-gala, som direktsändes i Canal+.

I tv-klasserna fördelades utmärkelserna mellan många serier.

Tuffa polisserien ”The Shield” vann två tunga priser.

Foto: ap
Richard Gere och Renee Zellweger.

Det var 60:e gången som Hollywood Foreign Press Association, en organisation av utländska journalister som bevakar film och tv i Los Angeles, delade ut sina priser.

Till skillnad från Oscars-galan, delar man här ut både film- och tv-priser. Och i filmklassen delar man ut priser både för bästa drama och för bästa musikal eller komedi.

Två favorittippade filmer

Favorittippade inför galan var ”Timmarna” med sju nomineringar (i dramaklassen) och filmversionen av musikalen ”Chicago” med hela åtta nomineringar (musikal- eller komediklassen).

Filmerna hade vinstchans i så gott som alla klasser och i kampen om de kvinnliga skådespelarpriserna tävlade filmens stjärnor till och med mot varandra:

Meryl Streep mot Nicole Kidman i dramaklassen för ”Timmarna”, Renée Zellweger mot Catherine Zeta-Jones i musikal- eller komediklassen för ”Chicago”.

Båda filmerna vann också tunga priser:

”Timmarna” utsågs till bästa film och Nicole Kidman till bästa skådespelerska. Meryl Streep kunde säkert leva med den förlusten, hon vann i stället som birollsskådis i musikal- eller komediklassen, för ”Adaptation”.

Nicholson fick pris

”Chicago” utsågs till bästa film och Renée Zellweger och Richard Gere vann skådespelarpriser.

Jack Nicholson vann det manliga skådespelarpriset i dramaklassen för ”About Schmidt”, som har Sverige-premiär 31 januari. ”Chicago” har premiär 28 februari och ”Timmarna” senare under året.

Populäraste filmen runt hela världen just nu, ”Sagan om de två tornen”, var nominerad i två klasser – bästa film och regi – men blev utan pris.

Tunga priser till ”The Shield”

I tv-klasserna fanns inga solklara favoriter.

Flest nomineringar hade ”Will & Grace” och ”Vita huset” (fem var) och ”Sex and the city” och ”Sopranos” (fyra var). De båda förstnämnda blev helt utan priser.

Två tunga priser gick i stället till ”The Shield”, tuff polisserie i Los Angeles-miljö. Den utsågs till bästa dramaserie och Michael Chiklis vann pris för bästa skådespelera i en dramaserie. Andra säsongen har just börjat visas i USA, här i Sverige hade första

säsongen premiär i Canal+ för några veckor sedan.

”Vita huset” blev utan

Två priser gick också till miniserien ”The Gathering Storm”; bästa miniserie eller tv-film och bästa skådespelare, Albert Finney, som spelar Winston Churchill i serien.

I USA har senaste säsongen av ”Vita huset” fått kritik för att vara betydligt sämre än tidigare. Det är uppenbart att Golden Globe-journalisterna håller med, då serien blev helt utan priser i natt.

Vinnaren i komediklassen – ”Simma lugnt, Larry!” – kommer så småningom att visas på Sveriges Television. Canal+ har redan visat de två första säsongerna, den tredje har premiär på söndag.

Bildextra

Golden Globe - alla vinnarna

Här är alla vinnarna vid nattens Golden Globe-gala i Los Angeles.

Jan-Olov Andersson