”Att jobba ihop är alltid kul”

Josef Fares om ”Kopps”: Visst känner jag press

FILM

Från romantik till action.

Gänget bakom ”Jalla, Jalla!” är tillbaka. Beväpnade till tänderna.

– Fingrarna blev alldeles uppslitna och köttiga av allt jonglerande med pistolen, säger Torkel Petersson.

Foto: Lasse Allard
succétrion är tillbaka Efter ”Jalla, Jalla!” är Josef Fares, i mitten, tillbaka med ännu en komedi. Precis som i debuten har han samlat familj och vänner. Brorsan Fares Fares och Torkel Petersson gör de tyngsta manliga huvudrollerna. ”Det är alltid kul att jobba med Fares och Torkel, vi gillar varann som fan”, säger Josef.

Att kalla förväntningarna på Josef Fares nya film ”Kopps” för höga vore en underdrift. Skyhöga är nog mer träffande. Det visade inte minst det enorma pressuppbåd som trängdes på förhandsvisningen i Stockholm i går.

Men Josef Fares själv tar uppståndelsen med ro.

– Visst känner jag press. Men jag vet att jag alltid kommer att jobba med det här och för mig känns det inte så stort än.

Precis som i debutfilmen ”Jalla, Jalla!”, Josef Fares kärlekskomedi från 2000, har han samlat familj och vänner i sin nya film. Torkel Petersson och brorsan Fares Fares gör de tyngsta huvudrollerna som poliserna Benny och Jacob.

– Det är alltid kul att jobba med Fares och Torkel, vi gillar varann som fan, säger Josef.

Pappa är med igen

Dessutom är Josefs pappa, kusin, systerdotter och en rad andra släktingar med i ”Kopps”.

– Jag gillar att jobba med familj och kompisar. Jag känner mig hemma då.

”Kopps” är en actionkomedi som handlar om en liten polisstation i Högboträsk. Livet går sin gilla gång tills den sömniga stationen hotas av nedläggning. Då drar en oförklarlig brottsvåg plötsligt genom orten.

Förutom Torkel och Fares märks också Sissela Kyle, Göran Ragnerstam och Eva Röse på rollistan.

Trots att ”Kopps” driver med actiongenren fick skådespelarna träna skjutteknik på Polishögskolan och framför allt Torkel Petersson har några avancerade stunt-tricks.

– Fingrarna blev alldeles uppslitna och köttiga av allt jonglerande med pistolen, säger han.

Livet har ändrats en hel del för 25-åriga Josef Fares sedan debuten med ”Jalla, Jalla!”. Bara att få en budget på 22 miljoner till uppföljaren är knappast varje 25-åring förunnat.

Blir inte igenkänd

– Fast annars tycker jag inte att det är så stor skillnad. Jag blir inte igenkänd på stan. Men kanske att jag har mognat och börjat fundera mer över vad jag vill med mitt liv.

Har du blivit rik då?

– Nej, inte rik men jag har det bra ekonomiskt. Jag har aldrig sett pengar vare sig som ett mål eller ett problem. Jag tackar nej till massor av reklamerbjudanden och där kan man ju verkligen tjäna pengar om det är det man vill.

”Kopps” har biopremiär den 7 februari men redan nu har Josef Fares börjat tänka på nästa projekt.

– Jag har gjort två komedier. Nu är jag sugen på att byta genre, säger han.

Titta

Karin Lindstedt