Träffsäker skildring av ensamhet när man är två

FILM

All or nothing

Brittiskt drama av Mike Leigh med bland andra Timothy Spall, Lesley Manville, Alison Garland och Ruth Sheen.

Foto: SANDREWS
Gnet och gnat. Den gråa strävsamma paret lunkar på i sitt gråa liv.

Det är sannerligen synd om människorna. Sällan har livet känts så tungt och ensamt som i Mike Leighs "All or nothing".

Med träffsäkerhet och ömhet har han än en gång dykt ner mitt bland några grannar i ett av Londons typiska arbetarklassområden. Allt är grått, grått, grått. Husen, folket, livet. Men egentligen är det inte bristen på pengar som är problemet utan att alla slutat prata med varandra.

I centrum står taxichauffören Phil ( Timothy Spall) och frun Penny ( Lesley Manville) med sina två barn. Med tomma ansikten och ångestrynkor i pannan lever de sida vid sida men ändå så förtvivlat ensamma.

Det är lätt att känna igen Mike Leighs filmer, han har ett socialt medkännande som få andra. Fast "All or nothing" når aldrig riktigt upp till hans fantastiska "Hemligheter och lögner".

Kanske framför allt för att Mike Leigh inte vet när han borde sätta stopp. En av hans största svagheter är just att han har så svårt att klippa i sina filmer. Det blir liksom för mycket av det goda. Ensamheten och hopplösheten skildras halvtimme efter halvtimme och det tar onödigt lång tid till upplösningen.

Men "All or nothing" är ändå gripande, angelägen och sevärd. En viktig tankeställare om att vi måste vara rädda om varandra.

Webb-tv

Karin Lindstedt