Jack bra som gammal gubbe

”About Schmidt”

FILM

Amerikansk komedi i regi av Alexander Payne, med bl a Jack Nicholson, Kathy Bates, Hope Davis, Dermot Mulroney, Howard Hesseman och June Squibb.

En stor del av charmen med den här udda filmen är att se Jack Nicholson som gubbe. Gubbe i keps. En nypensionerad tråkig försäkringsman som gör vad hans hustru säger och ser tillbaka på sitt liv.

Det enda han bryr sig om är sin vuxna dotter. Men hon är på väg att gifta sig och bryr sig inte alls om att fadern tycker att hennes blivande make är en hopplös tönt, ovärdig henne.

Man kan leka med tanken att någon annan än Jack Nicholson spelat rollen som Warren Schmidt. Hade filmen känts lika speciell? Nja, jag tycker nog historien är tunnare än Alexander Paynes två senaste satirer, ”Citizen Ruth” och ”Election”.

Men Jack Nicholson gör ”About Schmidt” till en märklig upplevelse. Han laddar sin rollfigur med en djup, tillbakahållen ilska över en värld han inte förstår och inte känner sig hemma i. Medan han ler artigt och försöker uppföra sig väluppfostrat.

Han håller tillbaka, och ”About Schmidt” är Jack Nicholsons bästa rollprestation på många år. Som om någon släppt ut luften ur honom. En punkterad människa.

Runt honom finns sevärda figurer. Kathy Bates spelar mamma till den blivande brudgummen som Warren Schmidt föraktar. Hon är en färgstark kvinna som skrämmer den stackars torre Schmidt med sin livsglädje och aptit. Och nakna kropp. Dermot Mulroney spelar svärsonen, i hockeyfrilla, mustasch från 1970-talet och beväpnad med beskäftiga visdomsord. Hope Davis är Nicholsons älskade dotter, som inte har mycket tålamod kvar för sin håglösa pappa.

Warren Schmidt är en tråkig typ som inser att han lever ett torftigt liv. Men ”About Schmidt” är en ofta rolig och inspirerande film.

Jens Peterson