Bergman i hård attack mot TV 4

”Jag känner mig förolämpad och ordentligt misshandlad”

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
SLÅR TILLBAKA Demonregissören Ingmar Bergman tog tillfället i akt att ge en rejäl känga till TV 4, som avbryter filmer för att visa reklam. "Då en filmförevisning i tv bryts och en rekommendation av maträtter, motorcyklar och dambindor dånar fram med förhöjd ljudstyrka blir jag rasande", framhöll Bergman i ett brev som lästes upp av Åse Kleveland.
FILM

Han är Sveriges genom tiderna största regissör.

Nu går Ingmar Bergman, 84, till våldsam attack mot reklamavbrotten i TV 4.

- Jag känner mig förolämpad och ordentligt misshandlad, skriver demonregissören i ett öppet brev.

Ingmar Bergman må ha dragit sig tillbaka till Fårö. Men när han ger sig in i debatten lyssnar Filmsverige.

Utan att ens närvara vid gårdagens gala blev Bergman en av kvällens huvudpersoner.

När det årliga Bergmanpriset skulle delas ut läste Svenska Filminstitutets vd Åse Kleveland upp ett handskrivet brev från Bergman.

"Emotionell chock"

"Då en filmförevisning i tv bryts och en rekommendation av maträtter, motorcyklar och dambindor dånar fram med förhöjd ljudstyrka blir jag rasande. Mitt blodtryck stiger och jag drabbas av en emotionell chock. Jag känner mig förolämpad och ordentligt misshandlad", skriver Bergman i brevet.

Åse Kleveland berättade efter galan att Ingmar Bergman är väldigt engagerad i frågan. Den senaste tiden har de talats vid flera gånger.

- Han är rykande rasande över att filmerna bryts. Jag tror att hans ord väger tungt.

- I kväll sitter han nog framför tv:n på Fårö och myser.

Bergmanpriset gick till Vilgot Sjöman som var den förste regissören att reagera offentligt mot reklamavbrotten. I somras anmälde han TV 4 till granskningsnämnden - men förlorade.

Han är tacksam över Bergmans stöd.

- Det gäller att hålla brasan brinnande så att ingen hinner vänja sig vid reklamavbrott. Med sitt brev häller Ingmar en bensindunk över elden. Förhoppningsvis inför miljonpublik, säger Vilgot Sjöman.

Ska driva frågan

En stor del av prissumman kommer Vilgot Sjöman använda till att driva frågan om reklamavbrott. I domstol, om det skulle behövas.

Aftonbladet sökte i natt förgäves TV 4:s vd Jan Scherman för en kommentar.

Jens Kärrman