Baloo väcker nostalgi

FILM

Djungelboken 2

Amerikansk tecknad film i regi av Steve Trenbirth, dubbad till svenska av Rolf Lassgård, Jonathan Jaarnek-Norén, Olof Thunberg m fl.

Första filmen (1967) är en av Disneys bästa och alla tiders största publiksuccé i Sverige, med cirka fem miljoner biobesökare. Uppföljaren dröjde 35 år, men handlingen tar vid bara någon vecka efter första filmens slut.

Mowgli, uppfostrad bland de vilda djuren, försöker nu anpassa sig till livet bland människorna. Men både han och björnen Baloo saknar varandra och snart är Mowgli på rymmen. Och i djungeln väntar den hämndlystna och elaka tigern Shere Khan?

Lite spänning, men aldrig otäckt. Här satsas det mer på humor, särskilt kring Mowglis kaxige styvlillebror Ranjan, för liten för att förstå vilka faror som finns bland de vilda djuren.

Det är inte direkt någon film som bryter ny mark när det gäller animationstekniken. Intrigen är nästan löjligt enkel. Ingen av de nya sångerna är i klass med klassikerna, som är med här också. Nu är det Rolf Lassgård som på ett charmigt sätt tagit över både pratet och sången åt Baloo.

Förnuftet säger två plustecken, hjärtat tre. När det banala i uppföljaren vävs samman med de nostalgiska minnen man som vuxen har kring de älskvärda figurerna, är det svårt att inte ryckas med när Baloo släpper loss i ”Jag vill va’ som du” och ”Var nöjd med allt som livet ger”.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson