En injektion mot droger

Åkerlunds nya film

Foto: sf
FILM

Ni har sett narkomaner på film. Betraktat dem. Ja. Men ni har inte varit inne i deras kroppar, sett världen genom deras ögon, färdats i deras påtända berg-och-dal-tankebanor, gått i deras skor, bajsat deras bajs? Dags att prova på det. ”Spun”, Jonas Åkerlunds långfilmsdebut, går upp på svenska biografer nån gång i vår.

Det är en manisk resa genom psykisk och fysisk misär, vridna sexliv, övergrepp och paranoia.

Det som skiljer ”Spun” från andra filmer i genren är att

Jonas inte nyktert betraktar knarkarna utifrån. Han placerar så att säga kameran inne i knarkaren.

– Hela filmen är ett sinnestillstånd. Man är där själv liksom. Det måste vara så. Det måste vara starkt. Kännas i hjärtat. Det är nåt jag har inbyggt i mig. Tror det bottnar i reklamfilmandet. Där ska du förmedla ett budskap på 30 sekunder och då tar man i så man skiter på sig. Samma sak i musikvideor. Jag har tagit med mig det språket i långfilmen, säger Jonas Åkerlund.

När en av knarkarna på grund av missbruket drabbats av förstoppning får publiken följa med in på muggen, se henne krysta, se bajskorven falla.

Klippen är många. 4 500 stycken. Detaljer fokuseras och tar över helt och hållet. Plötsligt är hela filmduken ett enda stort påtänt öga. Eller en nål i ett armveck. Tempot är högt, hetsigt, nervöst. Det vill säga precis som det är för en narkoman som inte sovit och ätit på dagar och har kroppen sprängfylld av kemisk energi. Det är inte normalt och rollkaraktärerna beter sig heller inte normalt. De beter sig som narkomaner höga på methamfetamin.

Se filmen och vaccinera er för livet mot lusten att ta droger.

Tore S Börjesson ([email protected])