Glittrig skandalmusikal

FILM

Chicago

Foto: David James/SANDREW
Renée erkänner ett mord och shakar sedan loss på dansgolvet.

Amerikansk musikal i regi av Rob Marshall, med bl a Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, John C Reilly, Taye Diggs och Queen Latifah.

Om du inte kan bli känd, bli ökänd. Se där en passande slogan för vår tid.

Men nu är den fiffigt påhittad för musikalen "Chicago", som utspelas på 1920-talet. Pjäsen bygger på en sann historia och kom som stumfilm redan 1927. Det gjordes också en film utan musik 1942, "Roxie Hart" med Ginger Rogers i titelrollen. En hårdhudad tjej som vill få fart på sin showbiz-karriär genom att erkänna ett mord.

Massmedia hänger villigt på, i samma ton som i komedin "Stoppa pressarna".

Att bli kändis via skandaler? Det är som Robinson, dokusåpor och schlagerfestivaler men i 20-talskostym till smittande gladjazz.

Roxie Hart hamnar i fängelse, där större delen av musikalen utspelar sig. Hon och vi möter andra mordmisstänkta, i synnerhet Velma Kelly ( Catherine Zeta-Jones), den mest berömda fången. Roxie vill konkurrera med Velma om rubriker och strålkastare. Båda ser advokaten Billy Flynn ( Richard Gere) som vägen till berömmelse och frihet.

Den scenversion av musikalen som pånyttföddes 1997 och gjorde succé, även i Sverige, var en slimmad, trimmad och ironisk uppsättning. Det mesta var läckra sångnummer framför orkestern, med Bob Fosses Cabaret-färgade koreografi.

Filmen är en smart bearbetning som håller samma satiriska ton. Här finns också realistiska spelscener vid sidan av showen, som om sångerna skedde i Roxie Harts fantasi. Den avslutande rättegången mot henne har förlängts och fått mer skärpa för att ge mer stomme åt intrigen.

Huvudrollerna är utmärkta. Catherine Zeta-Jones har ett förflutet som musikalartist och sjunger och dansar som de bästa. Renée Zellweger ger tyngd åt Roxie Hart, både när hon försöker förstå intrigerna och när hon anstränger sig för att vara förförisk wannabe.

Richard Gere bländar med razzle-dazzle, en cynisk advokat som bara bryr sig om pengar, men presenterar sig i ett über-ironiskt sångnummer, "All I care about is love".

Gammaldags glittrig underhållning. Som känns alldeles aktuell. Vi lever uppenbarligen också i 1920-talets Chicago. Jens Peterson

Solaris

Amerikanskt drama i regi av Stephen Soderbergh, med bl a George Clooney, Natasha McElhone, Viola Davis och Jeremy Davies.

"Solaris" är en film som kan vara intressant att eftersnacka om. Men den är tråkig att titta på.

Den bygger på en idérik roman av Stanislaw Lem, och förvandlades till en hypnotiskt långsam film av Andrej Tarkovskij 1972. Mästerverk tycker en del om den svartvita cineastiska resan.

Steven Soderberghs amerikanska version är ett invärtes drama i sciencefictiondräkt. Ute i rymden finns en station som får kontakt med Solaris som verkar ha möjligheten att skicka kopior av saknade människor till dem på stationen. Psykologen Kelvin ( George Clooney) kallas dit i ett nödläge och får redan första natten besök av sin hustru som begick självmord. Kopian har inga egna minnen, utan är byggd av Kelvins uppfattning om henne.

Vad är sant och vad är drömmar? Vad ska människorna göra med replikanterna? Är kraften från Solaris ond eller god?

Det kan man prata om och fundera på, och det finns gott om tid att fundera under Steven Soderberghs film som segar fram som ett terapisamtal.

I rymden kan ingen höra dig gäspa.

Bland nästa veckas videopremiärer finns Robert Altmans hyllade "Gosford park", samt thrillern "Signs". Det finns också en chans att se tv-serierna "24" och "Vita huset" som nu släpps på svenska dvd. Samt "Ya-ya-flickornas gudomliga hemligheter" som bygger på en bästsäljande roman.

utsågs till bästa regissör och hans "The pianist" till bästa film vid brittiska Bafta-galan. Nicole Kidman och Daniel Day-Lewis vann skådespelarpriserna, och stärkte favoritchanserna inför Oscarsgalan. Men Polanski kommer inte att komma till Los Angeles. Han är fortfarande efterlyst sedan han flydde 1977 efter att ha haft sex med en 13-åring.

Polanski vann även i den franska filmgalan, där också Meryl Streep fick en hedersutmärkelse för alla roller hon gjort.

Jens Peterson