Överraskande bra solskenshistoria

Catch me if you can

FILM

Amerikanskt dramaäventyr av Steven Spielberg med bland andra Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken och Martin Sheen.

Amerikanska filmer som bygger på sanna historier får en lätt att dra öronen åt sig. Beteckningen ”based on a true story” brukar vara lika med sentimentalgeggiga berättelser om människor som övervinner allehanda olyckor. Kryddat med ”God, bless America”.

Okej, okej, det är klart det finns en hel del undantag och där utgör ”Catch me if you can” ett av de bättre.

Steven Spielbergs film om lurendrejaren Frank Abagnale Jr som svindlar staten på mångmiljonbelopp och hinner jobba som pilot, läkare och advokat innan han fyllt 20 är både underhållande, snygg och rolig. En extra eloge för de coola förtexterna som bäddar för 60-talsromantiken i filmen.

Efter sin brutala roll i ”Gangs of New York” axlar Leonardo DiCaprio här rollen som den unge gentlemannabedragaren. Hans babyface matchar den något naive Frank Jr. och Di Caprio gör en både trovärdig och charmig tolkning. Trots brustna äktenskapsdrömmar, ett liv i flykt och en otäck sejour i franskt fängelse är ”Catch me if you can” en riktig solskenshistoria. Frank förfalskar checkar för glatta livet och får en slags märklig kompisrelation med FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) som jagar honom.

Men några minus finns det. Filmen segar ihop mot slutet och några lite roligare växlar kunde allt Spielberg dragit på katt-och råttaleken mellan Frank och Hanratty. På det hela taget känns filmen lite tunn och snäll. Karaktärerna fungerar mest som kulisser till den spektakulära storyn. Vem Frank Jr är får vi egentligen aldrig reda på. Synd på en annars fängslande film.

Webb-tv

Karin Lindstedt