Träffsäker film om ungdomars problem

Big girls don’t cry

FILM

Tysk ungdomsfilm i regi av Maria von Heland, med Anna Maria Mühe, Karoline Herfurth, Josefine Domes m fl.

En tysk film, gjord av en svensk regissör, med en svensk titel på – engelska!

Man skulle kunna tro att det var en så kallad ”Europudding”-produkt, där man samlat ihop folk från olika länder för att få så mycket EU-bidrag som möjligt.

Men det är en tysk film som utspelas i Berlin, om två 17-åriga tjejer, deras vänskap, trassel med pojkvänner och komplicerade förhållanden med föräldrarna, som är uppfuckade på olika sätt.

En förälders otrohet sätter igång en kedja av händelser som kommer att påverka tjejernas liv.

37-åriga regissören Maria von Heland – född i Stockholm, filmutbildad i USA och Tyskland – är ett namn att hålla utkik efter i framtiden.

Hon har en tonträff i ungdomarnas sätt att vara och prata som känns väldigt äkta. Nästan som i ”Fucking Åmål”. Så hon hade säkert nytta av de hundratals intervjuer hon gjorde med tonåringar, innan hon skrev sitt (ändå fiktiva) manus.

Och hon berättar rakt och effektivt. Ibland med lite rockvideoestetik, men oftast ger hon gott om utrymme i längre tagningar till de begåvade unga skådespelarna, främst då förstås Anna Maria Mühe och Karoline Herfurth i huvudrollerna.

Ytterligare några svenskar spelar faktiskt viktiga roller bakom kulisserna. Ulrika Andersson är fantasifull scenograf och Niklas Frisk och Andreas Mattsson står för musiken.

Jan-Olov Andersson