Johan Falk är tillbaka

Första bilderna från "Den tredje vågen" - en rekorddyr film

1 av 4
LITE COWBOYKÄNSLA Jakob Eklund är tillbaka i rollen som polisen Johan Falk från "Noll tolerans" och "Livvakterna". Den här gången blir det ännu mer action, och hjälten springer runt med pistol mest hela tiden. Foto : ROGER LUNDSTEN
FILM

TROLLHÄTTAN

Johan Falk är i hetluften igen.

Hjälten från "Noll tolerans" och "Livvakterna" laddar med det tunga artilleriet.

"Den tredje vågen" blir en av de dyraste svenska filmerna någonsin.

Regnet strilar ner för fönstren på krogen Van Leyden i Haag och röken från gatbrunnarna sprider sig i gränden. Att kliva in i studion hos Film i väst i Trollhättan känns onekligen som att komma till en annan värld.

34 miljoners budget

Inne på krogen möts polischefen Sellberg ( Lennart Hjulström) och Johan Falk ( Jakob Eklund) igen. Ofrivilligt dras Falk in i en hot-historia med häftiga eldstrider, explosioner och EU-kravaller som följd.

Anders Nilsson är tillbaka med en ny actionthriller. I veckan drog inspelningen av "Den tredje vågen" igång. Filmen har nästan dubbelt så stor budget som föregångarna "Noll tolerans" och "Livvakterna". Med 34 miljoner i kassan blir den en av de dyraste filmer som gjorts i Sverige.

- Jag hade ångest för jag ville att den skulle bli både bättre och mer spännande än de andra två. Men i påskas lossnade det. Det går inte att göra något värre än det här, säger Anders Nilsson med ett förtjust leende.

Hjälten kan dö

För scenerna med EU-kravaller ska teamet till exempel bygga upp ett helt kvarter från München här i Trollhättan.

- Jag gillar den här storyn skitmycket, den har ett stort brottstema. Johan måste lösa problemen eller dö, säger Jakob Eklund om filmen.

Han medger att det kan bli lite cowboy och indian-känsla att springa runt med en pistol i handen.

- Men Anders är strikt med att vi inte får leka med dem. Allt för att respekten ska finnas där så det känns på riktigt när vi filmar.

"Den tredje vågen" får premiär i oktober.

Karin Lindstedt