Vemod, smärta och självmord i varm komedi

Wilbur

FILM

Dansk/skotsk romantisk komedi i regi av Lone Scherfig, med bl a Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson, Lisa McKinley, Mads Mikkelsen och Julia Davis.

Wilbur vill ta livet av sig. Så lyder originaltiteln på den här historien som inleds med att Wilbur verkligen försöker begå självmord, om och om igen.

Han är bara en av flera trasiga figurer som filmen radar upp, och den som såg Lone Scherfigs mästerliga ”Italienska för nybörjare” känner igen hennes ton. Först en samling vemodiga människor med olika sorters ensamhet och smärta. Och sedan några dramatiska händelser som knuffar dem i famn på varandra.

”Wilbur” är mörkare och dystrare än ”Italienska för nybörjare”. Grå vinter i Glasgow, elände ute och elände inne. Wilbur verkar obotligt självmordsbenägen, fast han pratar aldrig om det, och hans äldre bror är obegripligt snäll och tålmodig och vänlig mot alla.

Filmens typgalleri känns mer dramaturgiskt än realistiskt, men det är ändå en berättelse som griper. Här finns också en sammanbitet kärv humor, både från den förmodat deppige Wilbur och hans danske psykläkare (Mads Mikkelsen).

Precis som i ”Italienska för nybörjare” ställs allting på sin spets kring jul. Och precis som där har Lone Scherfig en smittande tro på kärleken som alltings botemedel.

Hjärtevärmande.

Webb-tv

Titta på trailern

Jens Peterson