Vem tar hem guldgubben i år?

1 av 6 | Foto: Foto: AP
FILM

Natten mellan söndag och måndag är det dags för filmstjärnorna att ta på sig sina tjusigaste kreationer. Varför? Det är Oscarsgala!

Här är allt du någonsin behöver veta

Natten mellan söndag och måndag delas den guldfärgade gubben "Oscar" ut för 75:e gången. Och det som började som en avskalad ceremoni på femton minuter i ett "konferensrum" på Roosevelt Hotel i Los Angeles i maj 1929 har nu vuxit till en gigantisk världsangelägenhet.

Oscarsgalan är i dag ett jättespektakel som får alla andra prisutdelningar att blekna. USA:s Grammys. Engelsmännens Brit Awards. Till och med Nobelpriset, även om vi svenskar är väldigt stolta över de där plaketterna som en förvirrad Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte varje år tvingas lämna över till någon begåvad jävel som har stått i ett laboratorium i 70 år.

"Guldbaggen" ska vi inte tala om i det här sammanhanget. Det vore genant att överhuvudtaget jämföra Hollywoods (och hela världens) filmgala med den svenska diton, vars glamourösa klimax ser likadant ut varje år: Björn Kjellman börjar pratar lite norska, Rickard Hobert och Lena Endre kuttrar gott i publiken och en halvminut senare äntrar det svenska filminstitutets leading lady, Åse Kleveland, scenen för att under sju minuter suga på den karamell som består i vem som har fått ett pris av Ingmar Bergman.

Men, som sagt, det vore missvisande att dra några paralleller. Och orättvist mot de svenska tv-producenter som varken har en stor budget att jobba med eller några karismatiska filmstjärnor att zooma in när det händer nåt kul på scenen.

I år är det skådespelaren, stå-upp-komikern, författaren och konstsamlaren (!) Steve Martin som återigen får chansen att agera "master of ceremonies" på scenen

i den hyfsat nybyggda Kodak-teatern i centrala Hollywood. Förra året var det Whoopi Goldberg som var programledare, men i år ville producenterna uppenbarligen ha tillbaka Martin efter hans lyckades insats för två år sen, då han med sina välskrivna (och lagom elaka) oneliners rev ner många skratt i den stjärnstinna publiken:

- Jag är oerhört glad över att få chansen igen eftersom rädsla och illamående gör att jag alltid går ner i vikt, sa Martin nyligen appropå sin stundande uppgift.

Det är ingen hemlighet att dessa tillställningar, trots alla världskändisar, tårdrypande tal och påkostade uppträdanden, kan bli rätt segdragna. Men det är ändå tjänstefel att sova bort de första timmarna för att bara uppleva utdelningarna av de tyngsta statyetterna, de för bästa huvudroll, bästa regi och bästa film.

För Oscars-galans största ögonblick inträffar innan den koleriske producenten skickar in Steve Martin på scenen och trycker i gång strålkastarna - klockan 02.00 svensk tid! Det är nämligen då den spektakulära röda mattan-sekvensen kablas ut över världen.

Det är då filmstjärnorna hoppar ur sina limousiner, visar upp sina kreationer, vinkar åt den hysteriska publiken och svarar på våldsamt okritiska frågor från den plastikopererade reportern Joan Rivers. Hennes frågor börjar utan undantag med frasen "You look great tonight!".

I år hotas detta moment av Irak-kriget (som i skrivande stund inte rullat igång). Eventuellt kommer gästerna att tas in via en diskret sidoingång utan röd matta och utan Joan Rivers.

Det mer traditionella rövslickeriet som brukar kicka igång galan kan man naturligtvis ha sina invändningar emot. Men "Oscar Night" är kvällen då alla tänkbara Janne Josefsson-element lyser med sin frånvaro. Det är ett koncentrat av glamour och feel-good. Det är ett kollektivt välmående (som inte sällan illustreras på bästa sätt av en hysteriskt leende Tom Cruise).

Och om man är svag för sådant (och det är man väl?) bör man gå och lägga sig tidigt på söndag kväll, sätta klockan på ringning strax före klockan två på morgonen och trycka i gång tv:n för att uppleva i runda slängar fyra timmars Hollywood-show. Konsekvensen kan bli en tung måndag på jobbet, eller en tung måndag i skolan.

Men vad gör det när man har sett Jack Nicholson avfyra otrevliga tillrop från sin självklara plats på första parkett?

arkiv Oscarsgalan

Här ser du Oscarsgalan på tv

Oscarsgalan på 5 minuter

Här är allt du någonsin behöver veta

Här har några av vinnarna sina statyetter:

Fredrik Wikingsson