Sandra Bullock - en dyr medelmåtta

FILM

Sandra Bullock är aktuell i "Two weeks notice" - ännu en romantisk komedi. Men vad är hennes hemlighet? Trots en karriär byggd på halvdana filmer tjänar hon sin egen vikt i guld

varenda gång.

Foto: michael thompson/sandrews
Hugh och Sandra gosar lite i nya "Two weeks notice".

Nu är Sandra Bullock tillbaka på biorepertoaren igen. Och håll i hatten – det är med en romantisk komedi.

I ”Two weeks notice” spelar Sandra mot ärkebritten Hugh Grant och man behöver inte vara någon raketforskare för att greppa storyn. Hugh är en egoistisk och tanklös boss och Sandra är en advokat som jobbar under honom, men fungerar mer som hans barnvakt. Till slut står hon inte ut med karln längre utan biter ifrån och de faller in love med varandra. ”Two weeks notice” är en av hennes bästa filmer hittills, men fram tills nu har hon byggt upp sin karriär på att spela in ganska mediokra filmer.

Grejen med Sandra är att hon – med all vederbörlig respekt – är en medelmåtta i filmbranschen.

Hon är inte en dålig aktris, men inte spelar hon precis brallorna av en heller. Och hennes filmer ligger allt som oftast och guppar mellan två och tre plus, eller under. Trots detta, och det är det som är så fascinerande med den här damen, är hon en superstjärna. Hon har inte gjort en enda riktigt bra film sen genombrottet med ”Speed” och ändå drar hon in mer pengar när hon går på dass och släpper en fjärt än man själv gör under en hel livstid.

Och hon behöver inte ens näcka, vilket ju annars är en populär lösning för halvdana skådespelerskor. Den enda hud Sandra har visat var i en film som heter ”Fire on the Amazon” som hon gjorde strax innan hon slog igenom med ”Speed” och sedan försökte stoppa. Det gick visserligen inte, men det spelade inte så stor roll. Det blev ju aldrig direkt någon storfilm.

”Fire on the Amazon” är i gott sällskap med många av tjejens filmer, för Sandra har verkligen gjort en del monsterdåliga karriärdrag. Eller hur smart var det att göra ”Speed 2: Cruise control”? Till och med Keanu Reeves kände de dåliga vibbarna och vägrade ställa upp. Han ersattes med Jason Patric och man kan lugnt säga att det inte var några problem att få biljetter till den filmen under öppningshelgen. Men inte ens den dumma idén att göra en uppföljare till ”Speed” verkar ha inneburit några större förluster för Sandra. (Särskilt inte med tanke på att hon fick 115 miljoner kronor i lön.)

Andra mindre bra filmer Sandra har gjort är ”Ödets makt” mot Ben Affleck och ”Miss Secret Agent”. De två filmerna är representativa för det Meg Ryan-inspirerande snubbelfack som hon har hamnat i. Sandra får ju ofta spela lite tokiga och våghalsiga pojkflickor. Men medan Meg Ryan klarade övergången till allvar och gjorde en trovärdig roll som alkoholist i ”When a man loves a woman” misslyckades Sandra med just detsamma i ”28 dagar”. Hon spelade alkis på torken i en film så klichéartad och tråkig att man ville gå ut och tröstdricka när man kom ut från biosalongen.

Men som sagt, trots alla manusmässiga snedsteg gillar alla Sandra. Hon är alltid mer eller mindre aktuell. Och det trots att hon aldrig boostar intresset kring sin person genom att nära pressen med skandaler och skvaller. Visst har det varit en del romansrykten runt Sandra och hennes motspelare (Hugh Grant i ”Two weeks notice” och Matthew McConaughey i ”Juryn” till exempel) men det har inte varit något som fått det att vattnas i munnen på en skvallertacka.

Sandra säger heller aldrig något korkat eller upprörande, verkar inte ha några missbruksproblem och klär sig aldrig varken exceptionellt fult eller vågat. Och aldrig någonsin kommer hon på kollisionskurs med någon.

Varenda kotte i branschen vittnar om hur glad, lätt att jobba med och allmänt härlig Sandra är. Det mest kittlande som skrivits om fröken Bullock är väl kanske det som det viskas om nu – att hon har ihop det med den 16 år yngre skådespelaren Ryan Gosling. Men vem bryr sig egentligen? Mrs Robinson-prylen upprör ingen längre.

Nej, Sandra kan vara sitt vanliga söta jag, ligga lågt och spela in halvtaskiga filmer och ändå hålla sig kvar någonstans rätt långt upp i toppen.

Hon är inte vidare kreddig, men hon är som Vero Moda – hon har alltid funnits där, kommer alltid finnas där och går med bra vinst, fastän ingen nämner henne som sin favorit.

Hon sitter verkligen inne med ett vinnande koncept.

arkiv Sandra Bullock

Karolina Fjällborg