Birollskungen slår tillbaka

1 av 3 | Foto: Sandrew
1. ”Chicago”
FILM

Herr Cellofan i "Chicago" är lika osynlig i verkligheten. Den kultige birollsskådisen John C Reilly hänger med de viktigaste personerna men får inte biopublikens kärlek.

- Fan, gick inte vi i plugget ihop?

- Var inte du polare med min lillebror?

Trevliga, kontaktsökande fraser. Men jävligt påfrestande om man jobbar som skådis. Särskilt om man heter John C Reilly. Han är birollskungen som jobbat i 15 år och spelat in 30 filmer. Han har visserligen kred i filmkretsar men mainstreampubliken har noll koll på vem han är.

- Jag har jobbat så satans länge men ändå känner folk inte till mig. Ibland känns det lite bittert, säger John C Reilly när Puls träffar honom i Berlin.

I vår tar han dock revansch. John C Reilly är aktuell i hela tre storfilmer, "Gangs of New York", "Chicago" och "Timmarna". Dessutom har han chans att kamma hem en Oscar för bästa manliga biroll i "Chicago" under Oscarsgalan den 23 mars.

- Det är klart det skulle vara en stor ära. Dessutom är det kul för att folk äntligen kommer att se vad jag gör, säger han. Jag har varit Herr Cellofan i tillräckligt många år nu.

Herr Cellofan, ja. John C Reillys karaktär i "Chicago" är den trofaste och självutplånande maken till Roxie Hart ( Renée Zellweger) som till och med tar på sig ett mord för hustruns skull.

- Jag spelar alltid lite konstiga, mesiga typer, säger John C Reilly och skrattar.

Han är uppväxt i Chicagos irländska kvarter. Gangstermentalitet och hårda nypor hörde till vardagen.

- Där det finns irländare är det alltid tufft. Men vår slum var en fågelskit i jämförelse med hur det ser ut i dag.

- Jag spelade musikaler i skolan men att bli skådis fanns inte. Där jag kommer ifrån skulle män ha riktiga jobb. Byggjobbare till exempel.

John C Reilly blev aldrig byggjobbare. Han blev killen som gjort några av de mest minnesvärda birollerna i stället. Det har han delvis pakten med PT Anderson och Philip Seymour Hoffman att tacka för. Grabbarna träffades under inspelningen av "Hard eight", PT Andersons thriller i spelvärlden från 1996. Det fruktbara samarbetet ledde sedan vidare till "Boogie nights" och "Magnolia".

- Jag älskar att jobba med de här två killarna, de är mina bästa vänner, säger John C Reilly.

Från början hade han också en roll i PT Andersons nya film "Punch drunk love" men hoppade av när rollen i "Gangs of New York" dök upp.

- Jag sa till Paul att jag faktiskt inte behöver ha en roll i alla filmer han gör. Men han verkar tro att jag är hans maskot. Lyckligtvis kunde jag övertala honom att skriva ut mig ur manuset.

I stället hängde han runt på inspelningen och kom med tips och råd.

- Vi kommer nog alltid att jobba tillsammans på ett eller annat sätt, säger han.

Jag har jobbat så satans länge men ändå känner folk inte till mig.

Foto: ap
PT Anderson

Karin Lindstedt