Stjärnor i krigsprotest på Oscarsgalan

Hoffman, Affleck och Moore ska bära fredssymboler

FILM

I år kommer Oscarsgalan gå av stapeln utan några av Hollywoods största stjärnor. Flera artister bojkottar tillställningen i protest mot kriget.

Andra väljer att genomföra en tyst protest genom att bära en fredssymbol under galan.

Foto: ap
Dustin Hoffman är en av dem som kommer att bära en fredssymbol på Oscarsgalan.

Den fyra månader gamla anti-krigsgruppen i Hollywood (Artists United To Win Without War) vill inte ha någon total bojkott av Oscarsgalan på söndag. Men de kommer att genomföra en antikrigsprotest ledd av Dustin Hoffman.

En tyst protest under galan

Skådespelarna Dustin Hoffman, Ben Affleck och Julianne Moore – som är nominerad till bästa kvinnliga skådespelerska – kommer att iscensätta en tyst protest genom att bära en egendesignad knapp i form av en fredssymbol.

– Vi stödjer soldaterna så mycket att vi vill att de ska komma hem, sa en av talesmännen, skådespelaren Mike Farrell från M*A*S*H, till LA Weekly.

Will Smith vill inte dela ut pris

Tidigare Oscars-vinnaren Tom Hanks och de tilltänkta presentatörerna Will Smith och Cate Blanchett kommer inte att närvara vid galan i protest mot kriget.

– Will tycker att det skulle vara opassande att gå på oscarsgalan vid den här tidpunkten. Med tanke på situationen i världen idag tycker han att han gör rätt val, sa en talesman för paret till den engelska tidningen Mirror.

Mindre glamour

Flera inflytelserika modedesigners kommer också att stanna hemma på söndag: Giorgio Armani, Donatella Versace, Matthew Williamson och Elie Saab som designade Halle Berrys klänning förra året.

Den vanliga glamouren kommer att vara mer nedtonad än vanligt, både när det gäller stjärnornas klädsel och festen efter utdelningen.

Några som har sagt ja till att dela ut priser är Jennifer Lopez, Cameron Diaz, John Travolta, Colin Farrell och Jennifer Garner. Komikern Steve Martin är kvällens värd.

Karin Carlsson