Nattens gala kan bli en riktig rysare

1 av 7 | Foto: AP
KIDMAN MOT ZELLWEGER "Timmarna", med Nicole Kidman som Virginia Woolf, och "Chicago" med en sång- och danssugen Renee Zellweger är storfavoriter inför Oscarsgalan i natt. Men hur det går är långt ifrån säkert.
FILM

”Chicago” eller ”Timmarna”?

Jack Nicholson eller Daniel Day-Lewis?

Finland eller Kina?

I natt är det dags för årets Oscarsgala.

Som ser ut att bli spännande.

Många sevärda filmer och många skickliga skådespelare. Årets utdelning är oviss för att det finns flera bra i de flesta klasserna, och det är inte varje år man kan säga det.

Om vi nu håller oss till själva underhållningen. Kriget i Irak gör förstås att galan av andra och viktigare orsaker blir en oviss tillställning, med Kaliforniens nationalgarde på plats.

Men om vi bara pratar film en stund finns också många frågetecken.

”Timmarna” är bäst

Jag tycker den bästa filmen är "Timmarna" och den är tillsammans med "Chicago" favorit i många klasser. Och visst, det är OK om "Chicago" vinner en hel del. Det är en mycket smart förvandling av musikal till film.

Även Roman Polanskis ”Pianisten” är en stark film, som nu får svensk premiär i höst tack vare Triangelfilm. Jag tror inte att den vinner så många Oscars - konkurrensen är för hård. Det skulle i så fall vara Adrien Brody i huvudrollen. Att efterlyste Polanski, som flydde USA efter våldtäktsanklagelser 1977, skulle vinna regi-Oscar är totalt osannolikt.

Scorsese favorit

Nej, i den klassen är Martin Scorsese favorit. För lång och otrogen tjänst mot Hollywood, snarare än att "Gangs of New York" är den bästa film han gjort. Men konkurrensen från regissörerna till "Timmarna" och "Chicago" kan göra att Scorsese än en gång blir utan.

Den allra hårdaste klassen kan vara manlig biroll. Alla fem nominerade är utmärkta och ändå är det lätt att hitta fler som varit värda en nominering eller en Oscar: Richard Gere för "Chicago", Andy Serkis för Gollum i "Sagan om de två tornen" och Dennis Quaid i "Far from heaven".

Markering för fred

Julianne Moore är nominerad både för huvudroll och biroll, men vinner nog ingen av dem trots att hon är mycket bra i både "Timmarna" och "Far from heaven".

Michael Moore och "Bowling for Columbine" måste väl vinna dokumentärfilms-Oscar.

Han är en av flera som väntas göra en markering för freden under nattens gala.

Inga svenskar, men vi hejar väl på "Mannen utan minne", Finlands första Oscarsnominering.

SVT 2 sänder hela natten

Jens Peterson