Storslam för Chicago på Oscarsgalan

Sex Oscar till ”Chicago” och tre tunga priser till ”The Pianist”

FILM

LOS ANGELES

En Oscarsgala full av förväntningar.

Och överraskningar.

”Chicago” blev väntad vinnare, men vem trodde Eminem skulle få en Oscar?

Och Michael Moore fick både applåder och bu-rop när han ropade ”Skäms” åt president Bush.

Foto: Reuters
En överlycklig och höggravid Catherine Zeta-Jones får en puss av maken Michael Douglas.

”Chicago” vann sex Oscar, bl a för bästa film.

Men ”The Pianist” fick tre tunga priser. Bästa manliga huvudroll, bästa manus - och bästa regi. Att efterlyste Roman Polanski skulle vinna regipriset var galans största överraskning. Han flydde USA 1977 sedan han erkänt att han haft sex med en 13-årig flicka och hade gripits om han kommit till galan.

En annan frånvarande vinnare var Eminem, vars sång ”Lose yourself” vann. Den framfördes dock inte under galan, som de andra fyra nominerade låtarna.

Nicole Kidman var favorit och vann mycket riktigt för bästa kvinnliga huvudroll i ”Timmarna”, som har svensk premiär på fredag.

Både hon och Adrien Brody pratade om kriget mot Irak och talade för fred. Men den som använde starkaste uttrycken var dokumentärfilmaren Michael Moore. Han pratade om en ”fiktivt vald president” som startat ett ”fiktivt krig” och avslutade med att ropa ”Shame on you, mr Bush” innan han avbröts av orkestern.

Michael Moore fick en stående applåd av Hollywood när han gick fram för att ta emot sin Oscar, men det hördes kraftiga burop under hans protest.

Susan Sarandon gjorde peace-tecken när hon kom in på scen, men sa inget om kriget.

Galan var en av de kortare, över på tre och en halv timme.

Bildextra

Vinnarna

Jens Peterson