Thriller med ett budskap

FILM

Life of David Gale

Amerikansk thriller i regi av Alan Parker, med Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann m fl.

Foto: UIP
Kate Winslet spelar journalisten som gör vad som helst för en bra story och som får chansen att intervjua den dödsdömde David Gale, spelad av Kevin Spacey.

Politiskt kontroversiella historier, serverade i ett kommersiellt Hollywood-paket. När engelsmannen Alan Parker har gjort sådana filmer - "Midnight express", "Välkommen till paradiset", "Mississippi brinner" - har han aldrig varit rädd för att använda alla tänkbara knep - klichéer, om man vill vara lite elak - för att både hamra in sitt budskap och för att underhålla.

Det gäller även den här historien, om filosofiprofessorn David Gale ( Kevin Spacey) som efter sex år i dödscellen nu bara har några få dagar kvar att leva, innan han avrättas. Han dömdes för att ha våldtagit en elev ( Rhona Mitra) och för att ha mördat en god vän, Constance ( Laura Linney).

Det ironiska var att både hans och Constances vänskap till stor del byggde på deras gemensamma kamp mot dödsstraffet i USA. Historien utspelas i Austin i Texas, den delstat där överlägset flest amerikaner avrättas.

En lätt skandalomsusad journalist ( Kate Winslet), känd för att göra vad som helst för att få en bra "story", får chansen att intervjua David Gale. I tillbakablickar får vi se den historia han berättar. Snart är både journalisten och vi som ser filmen övertygade om att han är oskyldigt dömd. Ska hon rädda honom från döden?

Flera ledande USA-kritiker har sågat filmen totalt. Men det känns lite som att de tycker att en kaxig engelsman inte ska komma och läxa upp dem om deras rättssystem. Och till skillnad från den också lysande "Dead man walking" (1995) är detta mer thriller än budskapsfilm.

Många kommer med viss rätt att ha åsikter om slutet - att det är för otroligt, att vissa saker är oklara. Men det är få thrillers som har en så bra ensemble och är så effektivt berättade. Och jag går på magkänslan när jag såg filmen: det är inte ofta man blir så här överraskad av intrigen ända till de allra sista sekunderna!

Webb-tv

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM