Publikras för Nutleys "Paradiset"

Senaste filmen går sämre än alla de andra

1 av 2 | Foto: SF
INGEN SUCCÉ Lisa Nilsson och Helena Bergström i "Paradiset". Men trots låga publiksiffror blir det så småningom en tredje film i serien.
FILM

Regissören Colin Nutley har gjort biosuccé på biosuccé.

Men senaste filmen "Paradiset" har gått sämre på biograferna än någon tidigare film av honom.

- En dåre skulle hoppas på en lika stor publik som "Änglagård" hade, säger Nutley.

Brittiska regissören Colin Nutley lämnade hemlandet och flyttade till Sverige för tolv år sedan.

Sedan dess har han gjort tio svenska filmer som setts av över 4 miljoner människor på biograferna. Just nu visas "Paradiset" som bygger på Liza Marklunds bästsäljande bok om reportern Annika Bengtzon.

Men "Paradiset" har inte kommit upp i de höga publiksiffror som Nutleys filmer brukar ha - 130 000 har hittills sett den på biograferna.

Gör ny Marklund-film

- En dåre skulle förvänta sig att "Paradiset" kan locka lika stor publik som "Änglagård". "Paradiset" är en ganska mörk historia och den går samtidigt som ett krig härjar i Irak, säger Nutley.

- Men som regissör gör jag inte film för att locka så mycket publik som möjligt. Jag gör film för att jag älskar det och huvudsaken är klichéartat nog att jag är nöjd med den efteråt.

En tredje och sista film om journalisten Annika Bengtzon kommer - låga publiksiffror till trots. Vilken bok denna film ska baseras på är ännu inte klart. Först ska nämligen Colin Nutley återvända till England för att för första gången på många år göra film där.

Flyttar till England

"The queen of Sheba"s pearls" är en brittisk-svensk samproduktion med engelska och svenska skådespelare. Filmen handlar om England 1952 och är inspirerad av Colin Nutleys barndom.

En av huvudrollerna kommer hustrun Helena Bergström att spela.

I slutet av juli flyttar hela familjen till England när inspelningarna börjar.

- Men sedan kommer vi tillbaka till Sverige igen för att göra den tredje Marklund-filmen. Sverige är fortfarande det land jag vill göra film i.

"The queen of Sheba"s pearls" ska visas på svenska biografer så småningom.

Linda Hjertén