Atkinson i spionkomedi

FILM

Johnny English

Brittisk komedi i regi av Peter Howitt, med bl a Rowan Atkinson, Natalie Imbruglia, John Malkovich, Ben Miller och Tim Piggot-Smith.

Rowan Atkinson är mest känd som mr Bean och Svarte Orm. Två komiska kufar som tror de har full koll men gör bort sig gång på gång på gång.

Den brittiske spionen Johnny English påminner om dem, och Atkinson tar till en del Bean-miner när han hamnar i trängda lägen. Att skoja med James Bond låter som ännu ett fall för Austin Powers, men figuren Johnny English är roligare och påminner mer om klantige kommissarie Closeau.

Precis som Peter Sellers rollfigur lyckas Johnny English skapa kaos och förvirring genom sina misstag, samtidigt som han är helt övertygad om att han har full koll.

English har dock rätt i stora drag när han misstänker att franske finansmannen Pascal Sauvage (John Malkovich) har skumma planer på gång. English grundar det på ett djupt känt hat mot allt franskt och vädrar alla brittiska fördomar mot grannlandet. Känslor som möjligtvis ligger i tiden.

När filmen inleds är Johnny English en skrivbordsagent som drömmer om spännande uppdrag på fältet. Han får chansen när det inte finns några andra att välja på. Vid sin sida har han obegripligt lojale underhuggaren Bough (Ben Miller) och de stöter ofta ihop med den mystiska och tuffa Lorna. Som spelas av popsångerskan och såpaveteranen Natalie Imbruglia.

Men alla är bara statister runt Atkinsons komedispel. Och så finns förstås Malkovich där med en av sina groteska dialekter. Nu med en fransk brytning som platsar i överspelningarnas Hall of fame.

Intrigen går ut på att Johnny English ska hamnar i pinsamma situationer. Det gör han. Hans missuppfattningar på en begravning och ett sjukhus är tillräckligt kul. Mellan de bra scenerna är det lite segt, men ”Johnny English” är ändå ett underhållande skoj med 007-världen. Mycket brittisk.

Jens Peterson