Thriller i telefonkiosk

FILM

Phonebooth

Amerikansk thriller i regi av Joel Schumacher, med bl a Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes, Radha Mitchell och Kiefer Sutherland.

Stu Shepard är pr-man. Han tror han är kung i New York, att han kan fixa allt och alla.

Vi möter honom när han pratar i mobiltelefon och styr upp några klienter samtidigt som han kör med en ung beundrande lärjunge.

Stu känner sig härligt kaxig.

Han ska snart få en lektion i ödmjukhet.

För när Stu använder en telefonautomat fastnar han i en utpressningssituation med en prickskytt som hotar att döda honom. Samtidigt som polisen bygger upp en

belägringsstyrka kring stackars Stu eftersom de tror att han är en beväpnad mördare.

Vad skulle han in i telefonkiosken och göra? Stu skulle ringa en ung kvinna som han inte vill att hans hustru ska känna till och därför ska samtalet inte synas på mobiltelefonräkningen.

Men mannen som hotar honom känner till allt. Och han vill att Stu ska straffas för sitt högmod och sina synder.

Joel Schumacher har gjort en tät thriller kring telefonkiosken. Det hinner hända mycket, och situationen förändras flera gånger på den heta New York-gata där filmen utspelas. Både hustrun och den unga kvinnan finns snart på plats eftersom dramat med Stu direktsänds i nyhets-tv.

Forest Whitaker spelar polischefen som kommer för att tala en desperat man till rätta, men så småningom börjar förstå att dramat är mer komplicerat.

Prickskytten är mest en röst, ett anonymt hot som effektfullt höjer spänningen. Fängslande så länge det pågår.

Jens Peterson