Nu blir "Kopps" Hollywood-film

Ska göras i en amerikansk version - med Adam Sandler

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
"DET ÄR SKITKUL" Josef Fares film "Kopps" ska göras i en ny version i USA. Torkel Petersson och Fares Fares har roller i den svenska filmen - men vem som ska spela i den amerikanska är ännu inte klart. - Det är skitkul och smickrande, säger Josef Fares.
FILM

"Kopps" har gjort succé på svenska biodukar.

Nu ska filmen göras i en amerikansk version - med Adam Sandler.

- Det är skitkul och smickrande, säger filmens regissör Josef Fares.

Nära 700 000 svenskar har sett Josef Fares poliskomedi "Kopps" på biograferna.

Snart kan det bli den amerikanska biopublikens tur.

Adam Sandlers produktionsbolag, Happy Madison, har nämligen köpt rättigheterna att få göra en amerikansk version av den svenska filmen.

- Jag är väldigt optimistisk inför det här, mest för att det är Sandler som håller i det. Hans humor kan göra att den nya versionen blir bra, säger Josef Fares, regissör och manusförfattare bakom "Kopps".

Adam Sandler är den amerikanska skådespelaren som gjort sig känd genom sin sjuka humor och filmer som "Happy Gilmor", "Mr Deeds" och "Waterboy".

Slog rekord på bio

Sandlers första filmer sågades jäms med fotknölarna av de amerikanska recensenterna. Men hans senaste film, "Anger Management", där han möter Jack Nicholson, har slagit rekord på biograferna i USA.

Nu vill han förvandla den svenska biosuccén "Kopps" till en amerikansk tittarmagnet.

- Det är skitkul och smickrande att de är intresserade, säger Fares.

"Kopps" är Josef Fares andra biofilm och utspelar sig på en polisstation i en småstad. Poliserna har dock inte mycket att göra - i staden finns ingen kriminalitet.

Polisledningen bestämmer sig därför för att lägga ned stationen, något som poliserna själva vill förhindra. De bestämmer sig för att själva höja brottsstatistiken för att visa att det behövs poliser. I rollerna syns bland andra Torkel Petersson, Sissela Kyle och Fares Fares.

Hur mycket manuset kommer att ändras och om Adam Sandlers bolag kommer att använda sig av de svenska skådespelarna finns ännu inga uppgifter på. Vägen från köpta rättigheter till färdig produktion kan vara lång.

Vill inte regissera

- Jag tror "Kopps" kan funka på den amerikanska biopubliken. Folk vill väl ha något roligt att titta på ibland. Det finns nog med ångest i vardagslivet, säger Josef Fares som just nu jobbar på en ny och mycket hemlig filmidé.

- Om filmandet i USA kommer i gång och jag får chansen att åka över och titta så gör jag nog det. Men om de skulle be mig regissera så vill jag inte det. I stället ska det bli kul att gå på bio och se hur de lyckats, säger Josef Fares.

Linda Hjertén