Ett tänkvärt skratt

FILM

Adaptation

Amerikansk komedi i regi av Spike Jonze, med bl a Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Jay Tavare och Tilda Swinton

Ordet är anpassning. Det handlar om en bok som ska bearbetas till film. En historia som ska anpassas. Boken handlar om orkidéer och deras förmåga att anpassa sig i naturen.

Filmen visar också hur originella människor och berättelser Hollywood-anpassas. Ja, hela mänsklighetens utveckling snabbavverkas i den här intelligenta och mycket roliga filmen.

Filmen ”Adaptation” visar sin egen tillkomst. Den är regisserad av Spike Jonze och skriven av Charlie Kaufman, samma par som gav oss underbart originella ”I huvudet på John Malkovich”. Här i ”Adaptation” får vi till och med se några (fejkade) bitar från inspelningen av Malkovich-filmen, när Kaufman vandrar omkring i kulisserna och grubblar på hur han ska göra manus av ”Orkidétjuven”.

Kaufman spelas av Nicolas Cage och den oförutsägbare manusförfattaren har hittat på en tvillingbror åt sig själv, även han spelad av Cage. Som gör ett bra jobb när han med små medel visar skillnaderna mellan bröderna.

Det är rakt igenom en välspelad film. Chris Cooper fick en välförtjänt Oscar för rollen som orkidésamlaren i Floridas träskmarker. Meryl Streep är som alltid fantastisk. Hon spelar journalisten Susan Orlean som skriver artikeln och boken om honom.

Brian Cox gör en manusguru som talar om för Cage desperata rollfigur hur man skriver Hollywoodsäkra filmer.

Medan ena tvillingbrodern kämpar för originalitet vill den andre ha biljakter, klyschor, våld. Båda sätter sin stil på filmen som vi ser spelas upp.

”Adaptation” handlar bland annat om hur filmer blir till, men den lyckas också säga mycket om hur människor formas av livet.

För alla som tycker om att tänka. Och skratta.

Jens Peterson