Bisarr skröna om skandal-tv

FILM

Confessions of a dangerous mind

Amerikansk dramakomedi i regi av George Clooney, med bl a Sam Rockwell, George Clooney, Drew Barrymore, Julia Roberts och Rutger Hauer.

Det kallades skandal-tv. Chuck Barris hittade på tv-program som ”The dating game” (i Sverige ”Vem tar vem”) och ”The Gong show”, där dåliga artister uppträdde och buades ut. När hans rykte stod på botten och karriären verkade helt slut skrev han sin självbiografi 1981. Där påstod han att han vid sidan av tv-jobbet också var yrkesmördare åt CIA.

Tänk på det en stund.

Vilket betyg är det åt tv-karriären om Chuck Barris vill göra sig mer intressant genom att påstå att han mördade folk?

Så värst sant verkar det inte vara, men hans historia säger en del om vår tid och kändisskap. Den excentriske manusförfattaren Charlie Kaufman har bearbetat Barris självbiografi till film och George Clooney har valt det till sin debut som långfilmsregissör.

Clooney gör ett bra jobb.

Från den färgglada glättade tv-världen på 1950- och 1960-talen, till skumma spionbarer i Helsingfors och Östberlin. Hela tiden en milt road ton av häpenhet.

Drew Barrymore spelar en hippietjej som blir Barris mest trogna vän, Julia Roberts en mystisk skönhet som är en av hans kontakter i spionbranschen. Clooney spelar själv CIA-mannen som värvar Chuck Barris.

Här finns också ett litet kul skämt när Clooneys kompisar hoppar in som tävlingsdeltagare i ”Vem tar vem”. De är två av de osynliga ungkarlarna, men kvinnan som tävlar väljer förstås den tredje. Passande i en film om en man som gör märkliga val gång på gång.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM