- Dödsbudet var en chock

Regina Lund om sorgen efter Niels Dybeck - och nya tv-serien "Solisterna"

1 av 4 | Foto: Maria Östlin
”Det här är min största utmaning” Regina Lund har en fulltecknad almanacka men det viktigaste just nu är rollen i tv-dramat ”Solisterna”. – Det här är den största utmaningen och höjdpunkten i min karriär.
FILM

GÖTEBORG

Tv-serien "Solisterna" växer just nu fram i Göteborg.

Men inspelningen har drabbats av ett hårt bakslag. För några dagar sedan avled Niels Dybeck som spelade farfar i serien.

- Det var tungt, han har betytt mycket för mig, säger Regina Lund.

Regina Lunds almanacka är fulltecknad. Förutom att hon spelar musikalen "Victor/Victoria" på Oscars i höst är hon också aktuell med inspelningen av sexinformationsfilmen "Kärlekens språk".

Men viktigast just nu är "Solisterna", det mörka tv-dramat om en familj i sönderfall.

"En otäck historia"

Manuset är skrivet av Åsa Lantz och för regin står Geir Hansteen Jörgensen som gjorde den rosade tv-serien "Det nya landet".

- Det här är den största utmaningen och höjdpunkten i min karriär, säger Regina Lund. Äntligen har jag fått en tung filmroll, det har jag verkligen längtat efter.

Regina Lund spelar Charlotte som är gift med Malte, spelad av Thomas Hanzon. När dramat tar sin början har familjens hus brunnit ner och parets dotter ( Märta Ferm) hittas död i de förkolnade resterna.

- Det är en otäck, spännande, viktig, rolig och högst mänsklig historia, säger Regina Lund. Jag har levt den här rollen dygnet runt och det kostar på emotionellt.

Avled i lungcancer

I fredags drabbades filmteamet också av det tunga beskedet att farfadern i serien, Niels Dybeck, avlidit i lungcancer på sjukhuset i Ängelholm.

- Han blev så dålig att vi fick ersätta honom med Roland Hedlund en vecka innan han gick bort, säger producenten Christer Nilson.

"Solisterna" blev den 66-årige Niels Dybecks sista projekt.

- Vi hade redan hunnit spela in en scen. Beskedet kom som en chock och det har färgat de senaste dagarna, säger Regina Lund.

Spelade Reginas far

Hon hade ett högst personligt förhållande till Niels Dybeck. Skådespelaren, bland annat känd från "Goda grannar", spelade med i Regina Lunds filmdebut.

- Han gjorde min pappa i "Den nya människan", säger hon. Då var jag 11 år och det var min egen pappa Christian Lund som regisserade.

Inspelningen av "Solisterna" har pågått sedan februari och Regina Lund beskriver serien som det mest utlämnande hon gjort.

Men nakenscenerna i "Kärlekens språk", känns inte de utlämnande?

- Nej, det är inte där min integritet sitter, det är bara en kropp. Jag exponerar mycket mer utsatta delar av mig själv i "Solisterna", både kroppsligt och själsligt.

Du har ett späckat arbetsschema men tidigt i våras var du sjukskriven. Hur mår du nu?

- Det var helt fel det som skrevs då. Jag var aldrig sjukskriven för utbrändhet, det handlade om andra saker. Men det tar jag i mina memoarer.

”Solisterna” - om en familj i sönderfall

Karin Lindstedt