Anfäkta och anamma, 007

FILM

Die another day

VHS/DVD

Foto: 20TH CENTURY FOX
Det bästa ur "Die another day" - fäktscenen - då James Bond utmanar filmens skurk Gustav Graves.

Under knappt tio minuter förflyttas man ännu en gång till James Bond-himlen. London. En snobbig fäktklubb. Agent 007, spelad av Pierce Brosnan, utmanar filmens skurk Gustav Graves (Toby Stephens), en Richard Branson-liknande äventyrare och affärsman, på duell.

Det hela utvecklas till en slags ultimate fighting-variant av fäktning där de river nästan hela stället, till omgivningens förskräckelse.

Rasande skickligt filmat och agerat. Platsar i en Greatest Hits med Bond-scener.

Resten är tyvärr en tam historia, om nordkoreaner som vill ha världsherravälde. Mycket klichéer, om kulturella skillnader mellan öst och väst, eller som att i varenda gatuhörn i Havanna så dansar söta flickor med breda bakar salsa. Actionscenerna, med svävare och med bilar, är inte så märkvärdiga.

Halle Berry gör snygg entré som Bond-brud i bikini, men i övrigt är hon blek. Värst av allt är Madonnas medverkan. Cameo-rollen är fånig och poänglös, hennes titelmelodi förmodligen alla tiders sämsta.

Dvd: Gott om extramaterial på dubbel-dvd, dokumentärer och reklam och Madonnavideo bland annat.

VHS/DVD Madonna i en kärlekshistoria, regisserad av hennes make Guy Ritchie. Sedan dunderfloppen i USA har filmen kalkonrykte. Snarare handlar det om att det är en extremt långtråkig historia. Uthärdlig så länge Madonnas rollfigur - en bitchig överklassfru - domderar med alla på en lyxkryssare. Men när hon och en tvålfager hjälpreda ( Adriano Giannini)blir strandsatta på en öde ö, tar en seg och totalt osexig romans fart.

Dvd:n har bortklippta scener (men inget naket, som det ryktats om) och en bakom kulisserna-film med mycket gullande med parets barn. Jan-Olov Andersson++++

ÄLSKAR DIG FÖR EVIGT

VHS/DVD Susanne Bier växlar mellan tårar och skratt i den här fängslande danska kärleksfilmen om ett ungt par som drabbas av en olycka, och om en passion som ställer till nya problem. Bra skådespelare som Mads Mikkelsen och Paprika Steen. (JP)

+++

SUNSHINE STATE

VHS/DVD Amerikanskt drama av John Sayles, om kärlek, markexploatering och det stillsamma vardagslivet i två små orter på Floridas kust. Edie Falco, från tv-serien "Sopranos", är lysande i huvudrollen. (JOA)

+++

GRYNINGSLAND

VHS/DVD Kammarspel i svensk sommarstugeidyll. Ett par ( Maria Bonnevie, Kim Bodnia) och deras tillvaro förändras när en man ( Mikael Persbrandt) från hans kriminella förflutna dyker upp. Suveränt skådespeleri! Dvd: Bortklippta scener och kommentar av regissören. (JOA)

+++

SKORPIONENS

FÖRBANNELSE

VHS/DVD Woody Allens senaste är en deckar- och kärlekskomedi, som samtidigt är en

lekfull drift med 1940-talets hårdkokta filmdeckare. Några sanslöst roliga scener, men deckarintrigen är ganska trög. Helen Hunt har kvinnlig huvudroll. (JOA)

++

OKÄND IDENTITET

VHS/DVD Alec Baldwin vaknar upp efter en olycka och vet inte vem han är. Bitvis dyker minnesbilder fram som visar att han är en yrkesmördare. Han ser bilder av hur han miste sin familj, och försöker förstå vad som hänt i hans hjärna. Originell, men långsökt. (JP)

++

KILLING ME SOFTLY

VHS/DVD Chen Kaige har regisserat den här thrillern om stark passion. Många sexscener mellan Heather Graham och Joseph Fiennes, men det finns något våldsamt och hotfullt

i bakgrunden till deras kärlek. Vem är farlig för vem? (JP)

++

29 PALMS

VHS Många kända ansikten som Jeremy Davies, Michael Rapaport, Chris O´Donnell, Bill Pullman och Rachel Leigh Cook i den här skruvade historien om skumma affärer vid ett kasino. En väska med pengar hamnar hos den ene efter den andre i en våldsam och bisarr thriller. En ökenväg som många filmer kört på förut. (JP)

videotoppen

dvd-toppen

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM