Pensionerad sexsymbol

1 av 2 | Foto: AP
George Clooney
FILM

Han blev skitsur när hans rumpa användes som filmreklam. George

Clooney är sexsymbolen som vågar säga ifrån. I dagarna gör han debut som regissör för filmen ”Confessions of a dangerous mind”.

BERLIN. Den ser grymt fin ut. Trots att man bara kan ana sig till vad som döljs i de säckiga, svarta combatbrallorna. Vi snackar George Clooneys rumpa.

En rumpa som hamnat i hetluften efter lanseringen av Steven Soderberghs nyinspelning av rymddramat ”Solaris”.

– Jag blev jävligt förbannad när filmbolaget gjorde reklam för filmen med hjälp av min nakna häck, säger George Clooney och sjunker ner i stolen med ett stort glas cocacola i handen.

Han råkade ut för vad de flesta sjungande och agerande tjejer får ta som vardagsmat: att reduceras till en naken kroppsdel. Skillnaden är bara att George Clooney vägrade ta det – och röt till.

– Det var så jäkla ruttet. Det tog fokus från filmen och allt jobb vi lagt ner på den. Dessutom får reklamen folk att tro att det är någon slags sexfilm när det i själv verket rör sig om ett seriöst kammarspel, säger han.

Reklamtricket floppade. I dag skulle pr-gubben på filmbolaget säkert käka upp sin kofta för att ha rump-kuppen ogjord. Biopublikens intresse för ”Solaris” är minst sagt svalt. Om George Clooney deppar över det? Knappast!

– Min karriär har varit som en berg-och-dalbana. Ibland blir man höjd till skyarna, ibland hatar alla en. Men så länge jag gör det jag gillar och tycker att det jag gör är okej är det bra.

George Clooney vet vad han snackar om. För drygt tio år sedan slaggade han i polarens garderob, käkade havregrynsgröt och hankade sig fram på biroller i dåliga tv-serier. Så drog han på sig den vita läkarrocken och framgångssagan ”Cityakuten” tog sin början.

Men inget är för evigt. Med filmfloppen ”Batman & Robin” spådde olyckskorparna att George Clooney var ute ur matchen. Som alltid hade de fel. Tillsammans med polaren och regissören Steven Soderbergh driver han nu det egna produktionsbolaget Section Eight. Deras största hit hittills är ”Ocean’s Eleven”.

Är du på höjden av karriären nu?

– Nej, ”Batman&Robin” var nog den riktiga höjdpunkten, säger George Clooney med ett ironiskt leende.
Brad Pitt har tagit över tronen. Det gjorde verkligen ont när det hände. Jag menar, vart ska en pensionerad sexsymbol ta vägen?

Det är just det där man gillar med honom. Han driver med sig själv, ironiserar över Hollywood och är bara så jäkla trevlig. Utnämningen till världens sexigaste man har definitivt inte stigit honom åt huvudet.

– Nej, du, jag är inte sexigast längre, förklarar han. Brad Pitt har tagit över tronen. Det gjorde verkligen ont när det hände. Jag menar, vart ska en pensionerad sexsymbol ta vägen?

Det är inte svårt att förstå varför Julia Roberts kallar honom ”ett charmmonster”. Det är inte heller svårt att förstå varför tjejerna faller som furor. George Clooney har avverkat en rad kända flickvänner, nyligen Renée Zellweger, och har inga planer på att slå sig till ro.

– Det är ett jäkla tjat om att jag inte gift mig än. Jag har varit gift en gång, det funkade inte. Vad som händer i framtiden har jag ingen aning om, säger han.

Just nu är han nöjd som det är. Han bor med några polare och sin husgris i lyxvillan i Los Angeles. Dessutom kan han numer addera titeln regissör till meritlistan. I onsdags gick hans regidebut ”Confessions of a dangerous mind” upp på svenska biografer.

– Jag hade ingen tanke på att regissera själv. Men när det visade sig att det var enda chansen att få det här manuset till vita duken såg jag ingen annan utväg, berättar George Clooney.

”Confessions of a dangerous mind” bygger på tv-profilen Chuck Barris självbiografi och handlar om hans dubbelliv som torped för CIA. På rollistan står förutom Sam Rockwell som Chuck också Drew Barrymore, Julia Roberts – och George Clooney.

– Det är en fördel med att vara känd. Genom att spela med själv och att Julia Roberts också ställde upp kunde jag få ihop mer pengar till filmen och ha den relativt okände Sam i huvudrollen.

Nu väntar kritikernas dom över förstlingsverket. Hur det går står skrivet i stjärnorna.

Men en sak kan man i alla fall vara säker på. George Clooney reser sig. Förr eller senare slår han knock out igen.

Karin Lindstedt