”Det kommer att bli en riktigt häftig film”

Actionscenerna i Kjell Sundvalls ”Hotet” färdiginspelade – med hjälp av det svenska flygvapnet

Foto: Alf Lindbergh
”EN POJKDRÖM GÅR I UPPFYLLELSE” Kjell Sundvall har riktigt tung uppbackning i arbetet med nya filmen ”Hotet”. Med hjälp av svenska försvaret har flygscenerna planerats i två år och det som kommer att visas på vita duken i januari nästa år är autentiska flygövningar. ”Det blir en film som jag själv skulle vilja se”, säger Sundvall, här med skådespelarna Mikael Odhag, Göran Ragnerstam och Martin Sundbom.
FILM

Inspelningen av de spektakulära vinterscenerna i Kjell Sundvalls nya film, actionthrillern ”Hotet”, avslutades i Älvsbyn i helgen.

Men den milda vintern äventyrade inspelningarna.

– Vi blev tvungna att beställa konstsnö från London, säger Sundvall.

Sundvall diskuterar bildmanuset tillsammans med fotografen Olof Johnson.

– Vi har filmat scener med sex Jas-plan, fyra helikoptrar och ett Herkulesplan. ”Hotet” blir en riktigt häftig film som jag definitivt själv skulle vilja se, berättar regissören Kjell Sundvall för Aftonbladet när filmteamet lämnar Älvsbyn efter knappt två månaders arbete.

Riktiga övningar

Filmen handlar om en datatekniker som ställs inför det omöjliga valet att bli landsförrädare eller att offra sin familj. Huvudrollerna spelas av Shanti Roney, Maria Bonnevie och Stefan Sauk.

De spektakulära flygscenerna har planerats tillsammans med försvaret i två år och är autentiska flygövningar.

Schemat håller

– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse att få arbeta med såna här resurser. Det kommer nog aldrig hända igen i Sverige under min levnad, spår Kjell Sundvall.

Hittills har både budgeten på sammanlagt 30 miljoner kronor kunnat hållas, liksom det pressade tidsschemat. Men den ovanligt milda vintern höll på att sätta käppar i hjulen.

– Vi blev tvungna att beställa konstsnö från London. Det hade ju inte varit så sexigt att filma skoterscenerna i blåbärsriset, säger Kjell Sundvall.

Samma dag som konst snön anlände gjorde dock Kung Bore ett sista ryck och täckte åter Sundvalls forna hembygd med snö.

Tre filmteam

För första gången jobbar Kjell Sundvall med tre olika filmteam, vars bilder klipps samman till en enhet. Det är en helt ny utmaning, och han tycker inte att han tappar kontroll som regissör.

– Nej, de olika teamen är väl ”samsnackade” och jobbar efter tydliga bildmanus, säger han.

Inspelningarna av ”Hotet” fortsätter nu i Europa studios i Bromma. Filmen beräknas ha premiär i januari 2004.

Anders Modig