"Mina vänner har dött i aids"

Ed Harris roll i "Timmarna" - en hyllning

1 av 2 | Foto: TRIANGELFILM
SPÄKTE SIG FÖR FILMEN Ed Harris gör rollen som den aidssjuke författaren Richard i Oscarsbelönade "Timmarna". För att förbereda sig för rollen späkte han sig under flera månader. "Det var hårt att bli så utmärglad. Jag levde på ingenting i tre månader. Tur att inspelningen inte tog längre tid för det hade jag inte klarat", säger han.
FILM

BERLIN

Ed Harris höjs till skyarna för sin roll som aidssjuk författare i "Timmarna".

En roll som som krupit djupare under hans hud än de flesta andra.

- Flera av mina nära vänner har dött i aids. Det här är min hyllning till dem, säger han.

"Timmarna" går nu för fulla biografer i Sverige. Filmen har hyllats av både publik och kritiker och Nicole Kidman belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Oförglömliga tolkningar

Men också Meryl Streep, Julianne Moore och Ed Harris gör oförglömliga rolltolkningar. Harris spelar författaren Richard som är döende i aids. För att förbereda sig för rollen späkte han sig under flera månader.

- Det var hårt att bli så utmärglad. Jag levde på ingenting i tre månader. Tur att inspelningen inte tog längre tid för det hade jag inte klarat, säger han.

Men rollen var tung även på andra sätt. Att spela aidssjuk när ett par nära vänner avlidit i sjukdomen tog hårt på honom.

- Jag har suttit vid mina vänners dödsbäddar och därför blev det här ett högst personligt vittnesbörd om vad sjukdomen innebär, säger Ed Harris.

- Det var också extra viktigt att göra den här rollen så sann som möjligt. Det är min hyllning till dem.

Långt från Hollowood

Ed Harris hör till de amerikanska skådepelare som valt att leva långt ifrån Hollywoods kändisfester. Vid sidan av arbetet är familjen viktigast för honom.

Sedan 20 år tillbaka är Ed Harris gift med Amy och paret har också en 10 årig-dotter. För några år sedan fick Ed Harris mycket uppmärksamhet för sin regidebut "Pollock" och han är sugen på att sätta sig i regissörsstolen igen.

- Jag har några frön till en film. Det blir nog en kärlekshistoria den här gången.

Karin Lindstedt