- Jag vill inte bli självgod

Lukas Moodysson vann två Filmstjärnor - men vill tona ner hyllningarna

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
BÄSTA REGI OCH MANUS Lukas Moodysson prisas för sin film "Lilja 4-ever". Det är ännu inte klart vad nästa film signerad Moodysson ska handla om. "Jag la precis ner en filmidé så just nu är jag lite vilsen", säger han. Men för tillfället jobbar Moodysson med en dokumentärfilm tillsammans med Stefan Jarl. Men vad den handlar om är hemligt.
FILM

"Lilja 4-ever" skakade om sin publik och skapade debatt.

Nu hyllas Lukas Moodysson filmvärlden över och i går belönades han med två Filmstjärnor för bästa regi och bästa manus.

- Men jag tar inte åt mig för mycket. Då blir jag självgod, säger han.

När Lukas Moodyssons tredje film "Lilja 4-ever" gick upp på biograferna i höstas väckte den mycket uppmärksamhet. De som förväntade sig ännu en tänkvärd men trevlig bioupplevelse likt "Fucking Åmål" och "Tillsammans" fick något helt annat.

"Lilja 4-ever" handlar om två barn i ett ej namngivet land i forna Sovjetunionen.

De lever båda i misär, övergivna av sina föräldrar. Filmens huvudperson Lilja får sälja sin kropp och sin själ för att överleva.

Mörk film

Lukas Moodysson gjorde filmen för att väcka uppmärksamhet kring ämnet kvinnohandel.

- Jag ville göra en film om Guds godhet. Men det blev något annat. Även om filmen är becksvart finns det ett hopp och budskapet är att det finns någon som kan ta emot en när man faller, säger Moodysson.

Han trodde inte många skulle se filmen just för att den var så mörk. Men hundratusentals svenskar letade sig till biograferna och i går belönades Lukas Moodysson med två Filmstjärnor av Aftonbladets läsare för bästa regi och bästa manus.

Och världen över hyllas filmen.

Av den ansedda branschtidningen Entertainment weekly fick nyligen "Lilja 4-ever" högsta betyg.

Men regissören själv är oberörd av jubelropen.

- Jag försöker att inte ta åt mig för mycket av kritiken. Då blir jag självgod. Och blir jag för självgod och nöjd blir jag trött, som Rolling Stones, säger han.

La ner filmidé

När filmen kom sa Moodysson att syftet var att få ut den i länder som berörs av prostitution och att om den kunde få en flicka eller en torsk att tänka om hade den lyckats.

- Filmen har uppnått något men inte tillräckligt. Då skulle världen se annorlunda ut i dag, säger Moodysson nu.

Vad som kommer härnäst signerat Moodysson är ännu inte klart.

- Jag la precis ner en filmidé så just nu är jag lite vilsen, säger han.

Men Lukas Moodysson jobbar för tillfället med en dokumentärfilm tillsammans med Stefan Jarl som tidigare gjort prisbelönta "Muraren", "Modstrilogin" och "Liv till varje

pris".

Hemligt projekt

Projektet är fortfarande hemligt och ämnet inte känt.

- Jag är ganska obegåvad som dokumentärfilmsregissör. Jag kan inte ta om tagningar när jag filmar verkligheten. Men jag ser det som ett stort privilegium att få jobba med en man som Stefan Jarl, säger Lukas Moodysson.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM