”Vi är jätteglada över priserna”

Michael Nyqvist och Kjell Sundvall firar dubbelsegern i Aftonbladets ”Filmstjärnan” - med champagne

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Skål och tack! Michael Nyqvist och Kjell Sundvall var på strålande humör i går sedan de belönats av Aftonbladets läsare med två Filmstjärnor för ”Grabben i graven bredvid”. – Jag är jäteglad, speciellt när publiken har röstat, säger Michael.
FILM

Här står två stora vinnare - när Aftonbladets läsare får bestämma.

I går delades Filmstjärnan ut och Kjell Sundvalls kärlekshistoria "Grabben i graven bredvid" vann priset för bästa film.

- Jag är förvånad. Jag hade inga ambitioner att filmen skulle gå så här bra, säger Sundvall.

FILMSTJÄRNAN

I nära en månad har röstningen pågått för fullt.

Aftonbladets läsare har röstat fram den svenska och utländska filmgräddan bland alla fjolårets biofilmer.

I går delades priset Filmstjärnan ut.

För andra året i rad satt det svenska folket i juryn och bestämde vem eller vilka av landets filmer och skådespelare som varit bäst under 2002. Priset för "Bästa svenska film" kammades hem av biosuccén "Grabben i graven bredvid", regisserad av Kjell Sundvall med Michael Nyqvist och Elisabet Carlsson i huvudrollerma.

Boken också storsäljare

"Grabben i graven bredvid" är en komedi om oväntad och problemfylld kärlek - laddad med erotik.

Boken med samma namn av Katarina Mazetti har sålt i 200 000 exemplar.

På biograferna har det gått ännu bättre - nära en miljon svenskar har sett den.

- Jag gjorde en "gullig" film. Den kostade inte mycket och det var ingen jätteproduktion. Sedan blev den plötsligt så stor. Guldbaggar, bioframgångar och nu Filmstjärnan. Man blir helt enkelt jätteglad, säger Kjell Sundvall.

Varför filmen blivit så omtyckt tror Sundvall själv beror på att den lockar publik från hela landet - både från städerna och landsbygden.

Flera tunga roller

- Jag tror man känner igen sig i de verkliga människorna och i deras ensamhet och kärlekstörst. Och kulturkrocken mellan stadsbon och mjölkbonden är både underhållande och något som många kan relatera till, säger han.

Huvudrollsinnehavaren Michael Nyqvist röstades fram till "Bästa svenska manliga huvudroll" av läsarna för rollen i just "Grabben i graven bredvid".

Han är just nu en av Sveriges hetaste filmstjärnor.

Sedan stora genombrottet i "Tillsammans" har Nyqvist blivit ett av filmdukens mest sedda ansikten genom roller i filmer som "Bäst i Sverige", "Hem ljuva hem" och "Hans och hennes".

Hoppas på Hollywood

- Jag är jätteglad över priset. Speciellt när det är publiken som röstat fram mig, säger han.

Kan man kalla dig för "Mycket Nyqvist" nu?

- Jag ser det inte riktigt så. Jag är inte Micke när jag spelar i en roll. Jag har bara haft turen att få vara med i filmer som ses av många, säger Michael Nyqvist som till hösten syns i ytterligare två filmer på biograferna, "Detaljer" och "Smala Sussie".

Kjell Sundvalls nästa film blir dock långt ifrån en kärlekskomedi. "Hotet" är en spionthriller som handlar om en datatekniker som ställs inför det omöjliga valet att bli landsförrädare eller att offra sin familj. Huvudrollerna spelas av Shanti Roney, Maria Bonnevie och Stefan Sauk.

- Det smäller utav bara helskotta, säger Sundvall.

Och drömmar om Hollywood hägrar för regissören.

- Jag vill filma där någon gång innan jag går i pension, säger han.

"Mycket hysch-hysch"

Manuset till "Jägarna" såldes till USA för några år sedan men projektet har legat på is sedan dess.

- Jag har ett annat stort projekt på gång men det är mycket hysch-hysch. Det är så mycket snack med Amerika och att det då verkligen blir av vet man aldrig, säger han.

Linda Hjertén