Askungen dansar igen

FILM

Kärleken checkar in

Amerikansk romantisk komedi i regi av Wayne Wang, med bl a Jennifer Lopez, Ralph Fiennes, Natasha Richardson, Stanley Tucci, Bob Hoskins och Tyler Posey.

Foto: SF
Jennifer Lopez som den fattiga städerskan och Ralph Fiennes, den förmögne politikern.

Mannen av börd, kvinnan av folket. En saga mycket äldre än filmkonsten, men här berättas den med ny energi och lust. Han ( Ralph Fiennes) är förmögen politiker på väg in i viktigt senatorsval, hon ( Jennifer Lopez) är städerska på lyxhotellet där han tar in. När hon och en städerskekompis busar och hjältinnan råkar prova en mycket dyr klänning kommer han in i rummet och tror hon är en fin gäst.

Efter en trevlig stund tillsammans försvinner hon ur hans liv, dvs går tillbaka till att vara osynlig städerska.

Han söker, som prinsen i Askungen.

Var är hans Pretty woman?

Wayne Wang ("Smoke") har med hjälp av bra skådespelare och ett smart manus gjort en underhållande komedi. Här finns åtminstone drag av allvar. Städerskan har en son som är intresserad av politik och Richard Nixon. Själv funderar hon på att ta ett steg upp i karriären på hotellet. Hon har synpunkter på den republikanske politikerns åsikter, och klasskillnaderna mellan dem blir tydliga.

En stund. Mest handlar det naturligtvis om gullig romantik mellan snygga människor i fina kläder, med tokiga missförstånd som fördröjer det oundvikliga en stund.

Det är charmigt och hjärtevärmande, och ibland är det precis det receptet man behöver på sin bio.

Jens Peterson