Världens filmfest

Nu är det dags för Cannes igen

FILM
Aftonbladets Jan-Olov Andersson

Dags för världens största filmfestival igen, 14–25 maj.

De svenska förhoppningarna står i år främst till – Danmark och Nicole Kidman.

Det finns ungefär tjugo svenska miljoner nedplöjda i budgeten till Lars von Triers ”Dogville” med den nyblivna Oscars-vinnaren i huvudrollen. Hela filmen är gjord i studio i Trollhättan, förra vintern, trots att historien utspelas i Klippiga bergen i USA på 1930-talet.

Det har ju å andra sidan gått bra förr att låta ”Trollywood” vara stand-in för USA. Den danske regissörens förra film ”Dancer in the dark” vann ju första pris, Guldpalmen, i Cannes för några år sedan.

Det är den 56:e upplagan av festivalen och det 23:e besöket för min del.

Charmen har lite grann försvunnit, när festivalen mer och mer har blivit pr-fabrik för en allt mer kommersiellt genomsyrad filmbransch.

Och stjärnorna håller sig mer och mer för sig själva. Det är knappast troligt att man, som på den gamla goda tiden, får ta en pilsner i Hotel Carltons bar med Clint Eastwood eller Nick Nolte. Eller att man på någon stor fest hamnar på samma dansgolv som Madonna eller Gérard Depardieu.

När man kommer hem efter två veckors festival, brukar alla klaga på hur blek man är.

Jojo. Genom åren har det blivit sådär 700 intervjuer i hotellsviter och nästan dubbelt så många timmar i mörka biografsalonger. Har man fått någon färg i ansiktet, har det i så fall varit under de sammanlagt drygt 200 mil man i rask takt har avverkat La Croisette fram och tillbaka mellan alla engagemang?

Världens största filmfestival 14–25 maj i Cannes, Frankrike.

Jan-Olov Andersson