Prisbelönt nutidsdrama

FILM

Sista kyssen

Italienskt drama av Gabriele Muccino med bland andra Stefano Accorsi, Giovanna Mezzogiorno, Stefania Sandrelli, Marco Cocci och Pierfrancesco Favino.

Prisbelönt nutidsdrama

Snacka om 30-årskris! När kompisgänget och deras flickvänner i ”Sista kyssen” närmar sig den magiska gränsen för ”vuxen” brakar helvetet lös. Alla, precis alla, är på gränsen till nervsammanbrott.

Carlo och Giulia väntar barn men Carlo får panik och börjar involvera sig med 18-åriga Francesca, Adriano pallar inte trycket som nybliven farsa, Alberto vill bara knulla runt och Paolo är besatt av sitt ex. Därtill krisar det också i äktenskapet mellan Giulias föräldrar.

En salig röra, alltså. Med betoning på salig. För ”Sista kyssen” är det bästa och mest träffande och temperamentsfulla nutidsdrama jag sett på länge. Filmen är en megasuccé i hemlandet Italien och flerfaldigt prisbelönad.

Det handlar om rädslan att bli vuxen och om oron att inte hitta rätt och bli lycklig. Men vad är lycka?

”Sista kyssen” ställer alla frågor men ger inga lätta svar. Det härliga är att den skildrar storstadsmänniskor som du och jag, utan att förenkla livet till ”Sex and the City”-romantik.

”Sista kyssen” bjuder på två timmars galet grälande, kriser, återföreningar och uppbrott. Med risk för att det snurrar i huvudet får man både underhållning och aha-upplevelser.

Filmen lämnar en smak av saknad efter sig. Fast man går ifrån bion med en annan känsla också: Att det är ganska härligt att leva. Trots allt.

Karin Lindstedt