Bagatellartat kärleksdrama

FILM

Kärlek och uppror

Tyskt ungdomsdrama i regi av Connie Walther med bland andra Anna Bertheau, Antonio Wannek, Tim Sander mfl.

Bagatellartat kärleksdrama

Vi har sett det förut. Kvinnan av börd möter mannen av folket, eller vice versa. Tyska ”Kärlek och uppror” är inne på samma spår. Fast här är det lite extra exotiskt, killen är nämligen punkare i gamla Öst-Berlin anno 1982. Och hon förstås en ganska fin och söt tjej från Väst.

Men den unga kärleken stöter snabbt på problem. Att vara punkare i Öst-Berlin är ingen lek och snart sätter hemliga polisen in det tunga artilleriet mot den lilla gruppen av upprorsmakare och kärleksparet splittras.

Det är ju ett behjärtansvärt ämne förstås. Stasis övergrepp är redan glömda. Men ”Kärlek och uppror” vågar bara skrapa lite på ytan i konflikten mellan punkarna och staten. I stället blir filmen en ganska ytlig kärlekshistoria som känns lika upphetsande som en tallrik filmjölk.

Det beror till stor del på att det saknas kemi mellan Anna Bertheaus söta Nele och Antonio Wanneks punkiga Captain. Anna Bertheaus register inskränker sig till att hålla handen för munnen när hon blir ledsen eller upprörd.

Som kompensation för att filmen inte lyckas gripa tag i publiken eller skapa några som helst känslor drämmer regissören till med musik som vapen. Mycket stora stråkar och punkrock blir det men distansen till skådisarna och historien försvinner inte för det.

”Kärlek och uppror” är en gullig bagatell som bäddar in förtryck och ung kärlek i mjukaste bomull.

Karin Lindstedt