Elaka tonåringar super och knarkar

FILM

The Rules of Attraction – Lustans lagar

Amerikanskt drama i regi av Roger Avary, med James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder m fl.

Det finns inte många personer att känna sympati för, engagera sig i eller identifiera sig med, i Bret Easton Ellis romaner. Faktum är att börsmäklaren och seriemördaren Patrick Bateman i skandalomsusade ”American psycho” nog är hans mest mångbottnade skapelse.

I de två första romanerna från mitten av 1980-talet – ”Noll att förlora” och den här – är huvudpersonerna skolelever kring 20-strecket. De är vackra, rika, bortskämda, självgoda och egoistiska och super, knarkar och knullar runt, men mår oftast jäkligt dåligt hur mycket de än roar sig. Ellis, öppet bisexuell och med en aning större kärlek till männen än kvinnorna, verkar tycka att alla män egentligen skulle vilja vara bögar om de bara vågade komma ut ur garderoben. Kvinnoporträtten är ofta bara cyniskt elaka.

Att jag föredrar ”Noll att förlora” – både som bok och film (1987) – framför den här, har nog mest att göra med att den hade bättre skådisar. ”Dawson´s Creek”-stjärnan James Van Der Beek ser mest bara lidande ut i huvudrollen som Sean Bateman (bror till ”American psycho”-mördaren), det är som att han ska bära på en hel tonårsgenerations tomhet, livsleda och känslomässiga avtrubbning.

Nu räddas filmen delvis av att regissören Roger Avary blåser liv i den med diverse filmtricks. Tidshopp, baklängesberättande och en mycket rolig snabbspolad sekvens, gör det till en bättre film än historien förtjänar.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson