Skickligt om Nordirlands blodshistoria

FILM

Bloody sunday

Brittiskt drama i regi av Paul Greengrass, med bl a James Nesbitt, Allan Gildea, Gerard Crossan, Mary Moulds, Carmel McCallion och Tim-Pigott Smith.

Omsorgsfullt och omskakande återskapande av en demonstration i nordirländska Derry den 30 januari 1972. Filmen följer politikern Ivan Cooper (James Nesbitt) som ska leda en demonstration. Samtidigt får vi se hur den engelska militären laddar upp för att stoppa demonstrationen, och den lokale polischefen som märker hur allt trappas upp.

När dagen var över hade 13 människor dödats och ytterligare många var skadade. Inga brittiska fallskärmssoldater skadades dock, trots att de hävdade att de besvarat eld från demonstranterna.

Filmen skildrar motsättningar på båda sidor. Ivan Cooper förhandlar med lokala IRA och med militären, han är en protestant och socialdemokrat som leder i huvudsak katolska demonstranter. Demonstrationen är förbjuden av engelsmännen, men tänkt att bli fredlig så politikern ser inga faror.

”Bloody sunday” är gjord som en dokumentärfilm, och känns mycket realistisk. Ett inlägg som vill visa att det var onödigt av fallskärmssoldaterna att öppna eld, och att de bevis som skulle visa att demonstranterna hade farliga vapen lades dit i efterhand.

Filmen är övertygande i sin argumentering. Den är också en skickligt berättad rekonstruktion som griper och fascinerar. Den riktige Ivan Cooper var rådgivare vid inspelningen, där många som var med om den riktiga marschen ställde upp som statister.

Spåren av det som hände den dagen i Nordirland syns fortfarande.

Jens Peterson