Trivsamt trams

FILM

Shanghai knights

Amerikansk actionkomedi i regi av David Dobkin med bl a Jackie Chan, Owen Wilson, Fann Wong, Aidan Gillan och Gemma Jones.

Jackie Chan är en sympatisk komiker och imponerande vig actionstjärna. I sina bästa stunder lyckas han få slagsmålsscenerna att likna underhållande dansnummer i en musikal. Jo, i den här filmen petar han till och med in en hyllning till ”Singing in the rain” när han försvarar sig med paraplyer mot ett gäng engelska rånare.

Andra fyndiga slagsmål äger rum i en svängdörr, bland dyrbara vaser och på Madame Tussauds.

För här har Jackie Chan fått en hygglig inramning, Första filmen, ”Shanghai noon”, var en fartfylld kompiskomedi där Jackie Chan slog cowboys-världen med häpnad genom att föra in asiatisk kampsport i Vilda västern. Owen Wilson var hans kuliga sidekick, en slarver och rånare som snackade bättre än han slogs.

Efter en snabb inledning i Peking, Nevada och New York hamnar nu de två hjältarna i London 1887 där de ska hämnas på en skurk och rädda brittiska kungahuset. Detta ger en del utslitna kulturkrockar, som när amerikanen drabbas av cockneydialekt och brittisk kokkonst. Det har också fått manusförfattarna att kasta in figurer som Charlie Chaplin, Sherlock Holmes/Arthur Conan Doyle och Jack Uppskäraren, vars öde får en helt ny tolkning här.

En fantasifullt lögnaktig historielektion, men en charmig bagatell.

Trivsamt trams.

Webb-tv

Jens Peterson