New York – fast i Trollhättan

FILM

It’s all about love

Danskt drama i regi av Thomas Vinterberg, med Joaquin Phoenix, Claire Danes, Douglas Henshall, Sean Penn m fl.

Med ”Festen” (1997) blev Dogma-rörelsen ett begrepp i hela filmvärlden. Även om alla inte strikt följde reglerna, är det uppenbart att den danske regissören Thomas Vinterbergs film fungerade som inspirationskälla för många independent-regissörer.

Nya filmen är helt annorlunda. Mer påkostad. Internationell ensemble. Till stor del inspelad i studio i Trollhättan – fast filmen utspelas i New York om tjugo år. Och inte en enda skakig Dogma-bild.

Man förstår att Vinterberg ville göra något annorlunda. Men det är inte lika lätt att förstå exakt vad han ville göra.

På ytan är det en kärlekshistoria. När John (Joaquin Phoenix) åker från Polen till New York för att underteckna skilsmässan från konståkningsstjärnan Elena (Claire Danes), upptäcker båda att de nog kanske inte kan vara från varandra.

Men det är också en slags episk undergångshistoria. Folk dör på gatorna av mystiska skäl. Jordklotet är på väg mot en ny istid. Och folket som sköter Elenas karriär har skumma affärsplaner?

”Festen” hade en underbar svart humor. Talet som Ulrich Thomsen håller, är en klassiker. Ingen som har sett filmen, kan väl höra någon klirra i glasen på en födelsedagsfest, utan att börja viska något om det ska bli det snälla eller det elaka talet.

”It’s all about love” är gravallvarlig. Det finns scener, repliker, konfrontationer, som har drag av både Kieslowski och David Lynch, fast utan den polske regissörens djupsinnighet eller amerikanens skruvade humor och chockeffekter. Undantaget är en otäck scen med några skridskoprinsessor i en öde ishall – lysande på ett väldigt obehagligt sätt.

Välspelat, vackert, stämningsfullt, lite småtråkigt? som helhet en film att sortera in i facket ”intressant misslyckande”.

Jan-Olov Andersson