Otrohetsdrama för tjugoåringar

FILM

Swimfan

Amerikansk thriller i regi av John Polson, med Jesse Bradford, Erika Christensen, Shiri Appleby, Kate Burton, Clayne Crawford m fl.

Få filmer har så mycket blivit ett begrepp i det verkliga livet som ”Farlig förbindelse” (1987). Vuxna män som funderar på ett äktenskapligt snedsteg, och som har filmen i hyfsat färskt minne, tänker sig nog för både en och två gånger. Ingen vill ha en galen kaninkokerska som Glenn Close på halsen, som Michael Douglas rollfigur fick. ”Swimfan” är ungefär samma historia, fast om och för folk kring eller strax under 20-strecket. Ben (Jesse Bradford) är pluggets hunk och stora stjärna i simning, med chans på ett stipendium till en riktigt fin skola.

Madison (Erika Christensen, ”från Traffic”) är skolans nya femme fatale. Han kan inte motstå hennes charm, men efter ett vilt samlag (i poolen, vad trodde ni?) återvänder han till sin söta och åtminstone lite mer präktiga flickvän (Shiri Appleby). Då blir Madison förstås som tokig. Och hon är uppfinningsrik och drar till med praktiskt taget vad som helst utom att koka kaniner, för att få tillbaka sin Ben.

Snyggt gjort och OK skådisar, så det blir aldrig riktigt trist. Men i ”Farlig förbindelse” hade Glenn Closes rollfigur en bakgrund, bittra erfarenheter, som gjorde hennes utveckling till psykopat trovärdig. Madisons förvandling från småpilsk skolficka till kallblodig mörderska, blir vid en jämförelse närmast skrattretande dum.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM