Nu blir Pistvakt långfilm

1 av 2 | Foto: JOAKIM STRÖMHOLM
SNART PÅ BIO Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel i tv-serien "Pistvakt" som snart blir biofilm.
FILM

CANNES

Han gästar filmfestivalen som seriös skådespelare i norska filmen "Psalmer från köket".

Men Tomas Norström, 46, är mer känd som rockstjärna i "Pistvakt".

- I höst ska vi sjunga för kungen, drottningen och det klassiska slalomlandslaget. Och sedan gör vi långfilm av Pistvakt, säger han.

Den norska filmen, en lågmäld komedi i 1950-talsmiljö, visades i går i Director"s Fortnight, en sidoavdelning till tävlingen om Guldpalmen.

- Det är otroligt roligt och en stor ära att vara inbjuden till festivalen, säger Tomas Norström, som stannar kvar drygt en vecka till på semester.

Om några dagar kommer sambon och de två barnen - nästan fyra år och åtta månader - ned till franska Rivieran.

Reine Brynolfsson, Lennart Jähkel och Leif Andrée är också med i filmen. I Norge blev den en stor framgång, med över 100 000 biobesökare.

Hållit på i tre år

Hos svenska folket är Tomas mest känd som en i Pistvaktsgänget.

En skämtsam parodi på "Baywatch" på Pistolteatern i Stockholm blev tv-serie och ett rockband - de övriga stjärnorna är Lennart Jähkel och Jacob Nordenson.

- Vi har hållit på i tre år. Det är tur att man inte är så ung, jag vet inte hur man då skulle ha hanterat detta att stå inför 30 000 personer (på en stadsfest i Gävle) som jublar åt allt man gör.

Någon gång nästa år dyker Pistvaktsgänget upp på biograferna.

Hemlig intrig

- Det är helt klart nu, SVT vill att vi gör en långfilm. Intrigen är hemlig, men alla ingredienser som folk känner igen från "Pistvakt" finns förstås med i filmen.

I augusti väntar en konsert inför kungen, drottningen och det klassiska slalomlandslaget med Ingmar Stenmark och Stig Strand vid ett jubileum i Hemavan.

- Det är helt sjukt, men det sägs att "Pistvakt" är stora i det gamla slalomlandslaget, säger Tomas Norström.

Jan-Olov Andersson