Visst är det här häftigt

Men trots de otroligt snygga scenerna är jag besviken

1 av 2 | Foto: warner bros
massor med action igen Matrix Reloaded som i går hade världspremiär i Cannes har liksom första filmen scener som är något utöver det vanliga. De två läckraste är hjältens slagsmål med skurken som mångdubblar sig själv och den långa hissnande biljakten med Carrie-Anne Moss på motorcykel (bilden nedan).
FILM

En av de häftigaste filmer jag har sett.

Och ändå en besvikelse.

Måste erkänna att jag, efter första visningen, inte direkt var överväldigad av den första filmen (1999) heller, där bröderna Larry och Andy Wachowski gjorde science fiction av den grekiska mytologin.

Såg sedan, som många andra, om filmen på dvd och en treplus-film på bio, kändes då plötsligt som en ganska klockren fyraplus-film.

Tröttnar på alla smällar

Med sin blandning av action, serietidningsberättande, science fiction, cyperpunkteorier, asiatisk martial arts, extrema och snyggt designade kläder och stilbildande effekter, är det helt klart att "Matrix" var en av 1990-talets mest nyskapande filmer.

"Matrix Reloaded" har två scener som alla kommer att tala om:

En sjukt bisarr slagsmålsscen. Hjälten Neo ( Keanu Reeves) slåss mot agent Smith ( Hugo Weaving) som äger förmågan att mångfaldiga sig själv, så plötsligt slåss Neo mot hundra personer som ser likadana ut.

Det är otroligt snyggt gjort och man tänker "hur-fan-gjorde-de-det?" men" scenen tar aldrig slut, man hinner tröttna på alla smällar och sparkar.

En biljakt med alla huvudpersonerna inblandade.

Till och med häftigare än den i Mel Gibson-filmen "The Road Warrior".

Håller på i en kvart, utspelas på en starkt trafikerad motorväg och när Carrie-Anne Moss kör motorcykel i full fart mot (!) trafiken, känns det nästan som att man själv sitter där på bönpallen.

Annars är filmen tyvärr en liten besvikelse. Den har mer konventionell action och mindre mystik än den första filmen.

Ibland stannar den nästan upp totalt, när träbocken Keanu Reeves sitter och diskuterar kvasifilosofiska saker med gamla gubbar och tanter, om vad The Matrix egentligen är för något.

Den är också på tok för lång (2 timmar, 18 minuter). Ibland kan jag också tycka att de datoranimerade effekterna lite väl mycket påminner om dem i dataspel.

Och det vill man inte se på bio.

Men det är en fascinerande värld som bröderna Wachowski har skapat.

Ser fram mot nästa film

Carrie-Anne Moss är den tuffaste kvinnliga actionhjältinnan sedan Linda Hamilton i "Terminator"-filmerna.

Och även om intrigen, om Människans kamp mot Maskinerna, är flummig så blir man ändå rätt nyfiken på upplösningen i "Matrix Revolutions", som har premiär i november.

Fotnot: Filmen har Sverige-premiär onsdag 21 maj.

Matrix Reloaded

Webb-radio

Jan-Olov Andersson om Matrix reloaded: ”Den är lite för djup”

Webb-tv

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM