"Det blev många tårar och skrik"

Kidman om bråket med Lars von Trier

1 av 2 | Foto: AP
RÖK IHOP UNDER INSPELNINGEN Lars von Triers nya film "Dogville" spelades in i Trollhättan. Nu berättar skådespelerskan Nicole Kidman att tiden i Sverige var långt ifrån problemfri. Redan första veckan skar det sig rejält med regissören von Trier.
FILM

CANNES

Tusentals människor hade väntat halva dagen för att få en skymt av Oscars-vinnaren Nicole Kidman inför galavisningen av "Dogville".

Tidigare på dagen avslöjade hon ett storbråk under inspelningen i Trollhättan.

- Lars von Trier och jag promenerade i tre timmar i skogarna. Det blev många tårar och skrik, sa hon.

Nicole Kidman, filmfestivalens största stjärna i år, har full förståelse för att folk väntar i timmar för att få se sina idoler.

- Som barn gjorde jag samma sak för att få en skymt av ABBA. Och vilken känsla när jag för första gången såg Mel Gibson på riktigt och han faktiskt tittade på mig!

Positiva reaktioner

I går förmiddag visades "Dogville" för pressen. Det blev nästan bara positiva reaktioner för dramat i amerikansk 1930-talsmiljö. Filmen har en otroligt stark historia, är välspelad och fräckt gjord, men med knappt tre timmar lite för lång.

På presskonferensen deltog regissören Lars von Trier, Kidman och Stellan Skarsgård, som har en viktig biroll. I en stark och otäck scen våldtar han Nicole Kidman.

- Det är ju inte på riktigt. Hon är lätt att jobba med. Är duktig, smart och modig.

Fast första veckan av inspelningen skar det sig uppenbart mellan Kidman och regissören. Det var då de rensade luften under en lång skogspromenad.

Över huvud taget hade Nicole Kidman bara positiva ord att säga om sin Sverigevistelse.

- Jag gillade att det var så litet och isolerat. Man kunde helt och hållet koncentrera sig på jobbet.

von Trier kuppade

Under presskonferensen gjorde sedan Lars von Trier en "kupp". Han vill göra två filmer till med Nicole Kidman i samma roll. De hade pratat om det på middagen kvällen innan och nu sa von Trier:

- Berätta nu för alla här att du lovar att ställa upp!

Efter viss tvekan sa hon:

- Ja, jag ställer upp igen.

Om de filmerna också görs i Trollhättan är oklart. Det hänger på hur mycket pengar filmbolaget får från sina svenska medproducenter.

Stellan var lugn

Medan Nicole Kidman såg ut att trivas i rampljuset, hade Lars von Trier tagit valium för att klara all uppmärksamhet. Stellan Skarsgård, med en lite mer cool inställning till kändisskapet, var inte det minsta nervös inför att gå uppför röda trappan till galavisningen inför tusentals människor.

- Det är lugnt. Nicole är ju med och avleder uppmärksamheten.

Webb-radio

Jan-Olov Andersson