Matrix Reloaded

FILM

Amerikansk actionfilm i regi av Larry och Andy Wachowski, med Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Laurence Fishburne, Jada Pinkett Smith,Monica Bellucci m fl.

En av de häftigaste filmer jag har sett. Och ändå en besvikelse.

Måste erkänna att jag, efter första visningen, inte direkt var överväldigad av den första filmen (1999) heller, där bröderna Larry och Andy Wachowski gjorde science fiction av den grekiska mytologin. Såg sedan, som många andra, om filmen på dvd och en treplus-film på bio, kändes då plötsligt som en ganska klockren fyraplus-film. Med sin blandning av action,

serietidningsberättande, science fiction, cyperpunkteorier, asiatisk martial arts,

extrema och snyggt designade kläder och stilbildande effekter, är det helt klart att ”Matrix” var en av 1990-talets mest nyskapande filmer.

”Matrix Reloaded” har två scener som alla kommer att tala om: en sjukt bisarr slagsmålsscen. Hjälten Neo (Keanu Reeves) slåss mot agent Smith (Hugo Weaving) som äger förmågan att mångfaldiga sig själv, så plötsligt slåss Neo mot hundra personer som ser likadana ut. Det är otroligt snyggt gjort och man tänker ”hur-fan-gjorde-de-det?” men? scenen tar aldrig slut och man hinner tröttna på alla smällar och sparkar.

En biljakt med alla huvudpersonerna inblandade. Till och med häftigare än den i Mel Gibson-filmen ”The Road Warrior”. Håller på i en kvart, utspelas på en starkt trafikerad motorväg och när Carrie-Anne Moss kör motorcykel i full fart mot (!) trafiken, känns det nästan som att man själv sitter där på bönpallen.

Annars är filmen tyvärr en liten besvikelse. Den har mer konventionell action och mindre mystik än den första filmen. Ibland stannar den nästan upp totalt, när träbocken Keanu Reeves sitter och diskuterar kvasifilosofiska saker med gamla gubbar och tanter, om vad The Matrix egentligen är för något. Den är också på tok för lång (2 timmar, 18 minuter).

Ibland kan jag också tycka att de datoranimerade effekterna lite väl mycket påminner om dem i dataspel. Och det vill man inte se på bio.

Men det är en fascinerande värld som bröderna Wachowski har skapat. Carrie-Anne Moss är den tuffaste kvinnliga actionhjältinnan sedan Linda Hamilton i ”Terminator”-filmerna. Och även om intrigen, om Människans kamp mot Maskinerna, är flummig, så blir man ändå rätt nyfiken på upplösningen i ”Matrix Revolutions”, som har premiär i november.

Jan-Olov Andersson