En halv trappa upp

FILM

Tyskt kärleksdrama av Andreas Dresen med bland andra Steffi Kühnert, Gabriela Maria Schmeide, Thorsten Merten och Axel Prahl.

Tristessen ligger som ett tjockt täcke över den östtyska industristaden Frankfurt/Oder. Här har hoppet om förändring sedan länge övergivit såväl undulaten Hans-Peter som de medelålders parkompisarna Chris och Katrin, Ellen och Uwe.

Men plötsligt slås hela tillvaron i spillror när det uppdagas att Chris och Ellen bedragit sina äkta hälfter, och med varandra till på köpet.

”En halv trappa upp” är ett uppfriskande neddyk i Svensson-tyskarnas vardagsrum. Här är kärlek inte något romantiskt dravel. Det handlar helt krasst om att få tillvaron att fungera och att stå ut med att gubben förvarar köttstycken i badkaret eller klipper tånaglarna på vardagsrumsbordet.

Med skakig handkamera, grynig bild och inklippta intervjuer ger filmen sken av att vara en dokumentär. Därför kommer man också mycket nära de fyra huvudpersonerna. Nästan obehagligt nära. Scenen där otroheten uppdagas skär som knivar i hjärtat.

”En halv trappa upp” är befriande, osexig diskbänksrealism. Människorna skildras med alla sina brister och futtigheter. Härligt! Filmen vann juryns stora pris Silverbjörnen under filmfestivalen i Berlin 2002 och är både rolig och tänkvärd. Tyvärr vet regissören inte när det är dags att sluta. Historien tappar fart mot slutet och blir onödigt tjatig. Å andra sidan är det smällar man kan ta. Missa inte denna udda och uppfriskande film i sunkig öststatsmiljö!

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM