Välkommen till MATRIX

1 av 2
FILM

”Matrix”-filmerna har varit oerhört framgångsrika och dyrkas av sin publik som inga andra

filmer. För Keanu Reeves har de inneburit två saker: De hjälpte honom att ständigt slippa tänka på lillasysterns cancer och flickvännens plötsliga död. Och ju mer uppmärksamhet som riktas mot hans rollfigur Neo, desto lättare kan han fly in i sin Greta Garbo-liknande

anonymitet.

CANNES. Man måste nog vara blind eller döv för att undgå att veta att ”Matrix Reloaded” går på en biograf nära dig. Sverige-premiär på omkring 90 biografer i onsdags. USA-premiär på över 8 000 dukar förra veckan. Samtidig världspremiär här på filmfestivalen förra torsdagen, med alla stjärnorna på plats.

Och fansens intresse är enormt. Några timmar efter att man kunde köpa Aftonbladet med min recension, hade ett 40-tal läsare hört av sig med synpunkter, via e-post. De flesta tyckte att jag var galen och att chefredaktör Anders Gerdin borde ge mig sparken för att jag inte gav den fem plus. När jag vänligt men bestämt hävdade att de kanske skulle vänta tills de hade sett filmen, kom nästa hög med e-post:

– Det har vi visst. Den finns redan att ladda ned på nätet.

Här i Cannes satsade filmbolaget ungefär 4,5 miljoner på att flyga hit stjärnorna i privatjet. Ungefär lika mycket på att låta dem bo i sviter på franska Rivierans lyxigaste hotell. Med ett stort party, så lär hela notan för pr-kampanjen i Cannes ha slutat kring 30 miljoner kronor. Fast å andra sidan är det nästan växelpengar när vi pratar ”Matrix”-filmer.

De två nya filmerna som spelades in samtidigt – ”Matrix Revolutions” kommer i november – kostade närmare tre miljarder.

Keanu Reeves påstås ha fått ungefär 150 miljoner kronor, plus procent på intäkterna, vilket med stor sannolikhet innebär att han troligen tjänar två, tre gånger så mycket på filmerna som hans ursprungliga gage.

För honom kommer dock alltid ”Matrix”-inspelningarna att förknippas med sorg och elände.

Han jobbade 270 dagar med inspelningarna. En gång fick man ta paus – för att Keanu Reeves skulle hem till Los Angeles på begravning.

– De senaste åren har varit tuffa. Först berättade min 35-åriga syster Kim att hon hade fått cancer. Vi har alltid varit nära varandra, så jag har tagit hand om och stöttat henne väldigt mycket. Men det har varit känslomässigt enormt jobbigt, har han sagt i en utländsk intervju.

– Sedan blev glädjen över att min flickvän Jennifer var gravid kortvarig. När vi gjorde ultraljud fick vi veta att bebisen var död.

Strax efter förlusten av det väntade barnet gjorde de slut. Sedan återförenades de för en kort tid – innan Jennifer körde rakt in i tre parkerade bilar med sin jeep. Hon dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

– Jag var helt knäckt av Jennifers död, förstås, och hade ingen som helst lust att umgås med andra i filmteamet. Jag bodde i min hotellsvit och gick liksom på autopilot. Gick till jobbet, gjorde jobbet, gick hem till ensamheten i hotellsviten.

– Jag trivs rätt bra med nomadlivet och bor fortfarande på hotell. Jag gillar rumsservice. Och det känns bra att inte vara så uppbunden av massor av materiella saker.

– Jag letar hus, men har svårt att hitta det rätta. Köper jag ett för stort hus, får jag dåligt samvete på något sätt. Förmodligen vore det bra att gifta sig och bilda familj och köpa hus, men jag jobbar ju så mycket. Det är sällan jag kommit riktigt nära tjejer. Jag är rastlös, det har säkert med barndomen att göra. Min pappa lämnade familjen när jag var bebis. Och sedan flyttade mamma och jag och hennes nya män runt alldeles för mycket, berättar Keanu.

Hans engelska mamma Patricia var dansös på ett kasino i Beirut i Libanon när hon träffade charmören Samuel, med kinesisk-hawaiiansk bakgrund. Han lämnade familjen när Keanu var nyfödd och hans storasyster fortfarande hade blöjor.

Samuel har suttit flera år i fängelse för knarkbrott. När Keanu blev känd, försökte han åter få kontakt med sin son.

– Jag vill inget ha med den knarkande tönten att göra, var Keanus svar.

Mamman och systrarna är det viktigaste i hans liv och alla stöttade honom när han som äldre tonåring satsade på en Hollywood-karriär.

Keanu Reeves har ofta fått dålig kritik för sitt skådespeleri. Många filmer har totalfloppat. Men det bör påpekas att han är en av Hollywoods mest modiga skådisar. Han nobbade ”Speed 2: Cruise control” och ett jättegage, för att han hellre ville turnera med sitt rockband Dogstar.

Ett klokt beslut, skulle det visa sig, filmen blev en kalkon och flopp.

Han nobbade en stor roll mot Robert De Niro och Al Pacino i ”Heat”, för att han hellre ville spela Hamlet på en teater i en småstadshåla i Kanada.

Och han har ofta medvetet valt att göra smala och ”konstnärliga” filmer i stället för stora Hollywood-filmer.

För övrigt var ju Jan De Bont debutant när han gjorde ”Speed” och bröderna Larry och Andy Wachowski hade bara en kulthit (lesbiska thrillern ”Bound”) bakom sig när de gjorde ”Matrix”.

– Hur populära filmerna än har blivit, finns det alltid en rädsla för ”får jag något mer vettigt jobb”. Nästan alla mina pengar sätter jag in på banken. Jag behöver inte mycket. Ibland unnar jag mig dock en flaska god bordeaux.

– Visst är det skönt att inte behöva oroa sig för pengar. Men även om det är en kliché så stämmer det lite grann: pengar ger dig frihet att leva som du vill, men det är inte säkert det ger dig lycka.

Rollen som Neo – hackern som laddar upp sig själv på nätet och får uppdraget att rädda världen från mördarmaskinerna – är hans livs roll, det vet han.

– Men när folk pratar om Neo som en ikon? det är The Matrix. Det är filmen. Vi är bara rollfigurer i bröderna Wachowskis häftiga värld. Deras sätt att berätta historier, deras sätt att med ny teknologi utveckla filmkonsten, deras sätt att väva in filosofi och mytologi, gör dem unika.

Keanu Reeves ger verkligen sina medarbetare all ära. Till exempel när det gäller alla häftiga slagsmål.

– Det är ”The Matrix”-stilen. Det är ju bröderna Wachowski och framför allt slagsmålskoreografen Yuen Wo Ping som är ansvariga. Men för min del ville jag att det skulle vara en slags elegans i alltihop. Det ska se fysiskt ut, men på ett slags drömliknande sätt. För det händer ju inte på riktigt.

– Jag har tränat tre timmar om dagen. En blandning av aerobics, tynglyftning, kickboxning och karate. Jag har aldrig mått så bra – fysiskt – i hela mitt liv.

De läskigaste scenerna att göra var när Neo flyger.

– Man hängde i linor och plötsligt föll man mot marken nio, tio meter. Då gällde det att linorna verkligen höll?

När han på presskonferensen här i Cannes fick frågan om ”Matrix”-filmernas popularitet skulle inverka på hans privatliv, tänkte han efter länge, började säga något, för att till sist kort och gott säga:

– Nä!

Och så är det ju. Man hör sällan några som diskuterar Keanu Reeves liv eller karriär. Utom möjligen i hånfulla ordalag. Medan Neo såväl dyrkas, som analyseras och debatteras av ”Matrix”-filmernas fans.

Det är nog precis så som Keanu Reeves vill ha det. Så att han kan fortsätta att vara privat. Och kanske är alltihop den ultimata komplimangen till en skådespelare.

Ingen ser Keanu Reeves. Bara den roll han spelar.

Fotnot: En del citat är hämtade ur utländska tidningar som Newsweek, Premiere, The Mirror, The Times och Empire.

Arkiv Keanu Reeves

Vem är vem i Matrix

Jan-Olov Andersson