Skandal att von Trier blev helt utan priser

1 av 5 | Foto: AP
FAVORITEN VANN - INGENTING Lars von Triers film "Dogville", med bland andra Nicole Kidman och Stellan Skarsgård, var favorittippad under hela festivalen. Men von Triers djärva experiment blev utan pris.
FILM

CANNES

Lars von Triers "Dogville" var favorittippad under hela festivalen - men blev helt utan pris.

Dubbel vinnare blev lite överraskande Gus Van Sants "Elephant", ett drama om ungdomsvåld.

En av alla tiders svagaste upplagor av filmfestivalen är över.

Vinnarfilmen "Elephant" fick överlag ett hyfsat entusiastiskt - men inte mer - mottagande.

Flera andra filmer från länder som Turkiet och Iran upplevdes av många som mer politiskt korrekta som pristagare, än som stora filmupplevelser.

Och det djärvaste experimentet av alla, Lars von Triers "Dogville", blev helt utan priser.

Skandal!

Den danska filmen, helt inspelad i studio i Trollhättan, toppade alla tidningars kritikerlistor. Jag var själv väldigt förtjust i filmen. Men det fanns också de som tyckte att detta teatraliska experiment med Nicole Kidman i huvudrollen var långtråkigt och övertydligt.

Jag frågade Roger Ebert, USA:s mest kände filmkritiker, vad han tyckte om "Dogville".

- Jag är imponerad av von Triers kreativitet och uppfinningsförmåga och egensinne, men tycker filmen är lite onödigt svart och långtråkig.

Uppenbarligen var det ingen i juryn som gillade filmen.

Alla Lars von Triers filmer har tävlat här, detta var första gången han blev helt utan pris.

Gus Van Sant är mest känd för "Till varje pris" med Nicole Kidman och "Will Hunting" med Robin Williams, Matt Damon, B en Affleck och Stellan Skarsgård.

"Elephant", som tar avstamp i skolmassakern i Columbine, har han gjort för amerikanska kabel-tv-bolaget HBO. När jag träffade honom i veckan hade han måttliga förväntningar om uppmärksamhet.

- Jag tror aldrig min film får samma genomslagskraft som Michael Moores kraftfulla dokumentär "Bowling for Columbine", sa han.

Med Guldpalmen och regipriset kanske det nu blir annorlunda.

Årets skandalfilm var annars Vincent Gallos "The brown bunny".

Dels för att den innehöll en scen där Chloë Sevigny utförde oralsex på Gallo. Dels för att den räknas som en av de sämsta filmer som någonsin har deltagit i tävlingen.

Dagen efter galavisningen chockade Gallo alla med följande uttalande:

- Jag ber om ursäkt till alla kritiker som jag var oförskämd mot på presskonferensen. De hade rätt. Filmen är usel. Jag ska aldrig mer se den. Galavisningen var de värsta två timmarna i mitt liv.

Under hela festivalen har Lars von Trier bott på flotta Hotel Du Cap. Nu har han, för första gången, fått parkera den husbil han färdats till Frankrike i, på hotellets område.

- Fast bara på personalens parkering, säger den flygrädde dansken.

En annan dansk film, "Reconstruction" med Maria Bonnevie och Krister Henriksson, vann Camera D"Or, priset för bästa debutfilm.

Charmigaste intervjuobjektet: 24-åriga Ludivine Savignier, stjärnan i "Swimming pool". Där har fransk film sin nya Beatrice Dalle!

Det är "bara" en lågmäld komedi, men " alla man mötte från hela världen verkade älska norsk-svenska komedin "Psalmer från köket" med Tomas Norström, Reine Brynolfsson, Lennart Jähkel och Leif Andrée. Svensk premiär i höst.

Två av nio kortfilmer fick pris, dock inte Karolina Jonssons "Novembersnö".

Här är vinnarna vid årets Cannes- festival

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM